Zorg en Zekerheid Leiden staat in de finale van de Nederlandse play-offs met 2-1 voor tegen Heroes Den Bosch. De vraag is nu of de Leidse ploeg vrijdagavond meteen al het eerste matchpoint gaat benutten en het landskampioenschap in de wacht sleept.

Natuurlijk was er woensdagavond sprake van euforie. Zorg en Zekerheid Leiden had in de tweede helft van de wedstrijd enorm huisgehouden en Heroes Den Bosch op een ruime 87-68 nederlaag getrakteerd. Daarmee was Zorg en Zekerheid Leiden de eerste ploeg in deze knotsgekke finale die een wedstrijd op eigen terrein wist te winnen.

Daar zag het zeker in de eerste helft niet naar uit. Heroes Den Bosch deelde de lakens uit, vooral via Shane Hammink. Zorg en Zekerheid Leiden moest hard werken om bij te blijven en had dat te danken aan Arunas Mikalauskas in het eerste kwart en Worthy de Jong in het tweede kwart.

Na de pauze (ruststand 41-44) ging het kanon van Jhonathan Dunn aan. Heroes Den Bosch liep nog even uit naar 43-51, maar kwam daarna tot stilstand. Dunn scoorde 18 punten op rij en met een ietwat aangepaste verdediging denderde de Leidse ploeg door naar een 59-52 voorsprong. Tegen het eind van het vierde kwart was er nog even een gat van 22 punten (83-61), maar uiteindelijk werd het 87-68.

Dat je met een groot verschil wint, zegt natuurlijk niets over de wedstrijd die vrijdagavond (aanvang 20.00 uur) gespeeld gaat worden. Dan staat het weer 0-0 en zal Heroes Den Bosch alles op alles zetten om er een vijfde wedstrijd uit te slepen. De Maaspoort is op een haar na uitverkocht, maar de vakken voor de bezoekers zullen weer goed gevuld zijn. En van een volle Maaspoort hoeft de ploeg van Geert Hammink niet bang te zijn. Dit seizoen hebben ze voor genoeg hetere vuren gestaan.

Heroes Den Bosch zal ongetwijfeld Jhonathan Dunn extra gaan bewaken. De Leidse Amerikaan, in de laatste twee wedstrijden goed voor 25 en 28 punten, heeft het in deze finalereeks naar zijn zin. Gemiddeld noteert hij 23 punten per wedstrijd en schiet in totaal 15 driepunters raak uit 26 pogingen.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft echter genoeg andere ijzers in het vuur. Zo benadert Worthy de Jong weer zijn topvorm. In de eerste twee wedstrijden kwam hij in totaal tot 10 punten, woensdagavond was Mister ZZ Leiden goed voor 20 punten (4 uit 6 driepunters), 8 rebounds, 2 assists en 2 steals. Plus nog een enorme verdedigende druk op de Bossche guards.

Zo zijn er elke wedstrijd wel spelers die een belangrijke rol kunnen vervullen. Maarten Bouwknecht en Luuk van Bree met scores, soms van ver. Einaras Tubutis met zijn lange armen voor rebounds en blocks, Peter Olisemeka die zeer fanatiek oorlog onder de basket weet te maken en Marijn Ververs die zich als spelverdeler niet vergaloppeert tegen de Bossche druk. Ook Arunas Mikalauskas (aanvallend en creatief) en Asbjørn Midtgaard vullen hun rollen ook naar behoren in.

Al met al maakt Geert Hammink in de finale gebruik van negen spelers en dat is er feitelijk één meer dan bij Heroes Den Bosch. Keime Helfrich is de negende man bij de Bossche formatie, maar de schutter heeft in drie wedstrijden pas 11 minuten gespeeld.

Hoe dan ook, Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste twee wedstrijden gewonnen en staat dus op matchpoint, maar een kat in het nauw kan rare sprongen maken. De serie is dus nog geenszins afgelopen. Zorg en Zekerheid Leiden is gewaarschuwd!