Zorg en Zekerheid Leiden liep afgelopen vrijdag het kampioenschap mis door in Den Bosch het eerste matchpoint te verspelen: 61-52. Zondagmiddag krijgt Zorg en Zekerheid Leiden in een nu al uitverkochte Vijf Meihal opnieuw een kans om de landstitel te prolongeren. Doordat dit de beslissende vijfde wedstrijd is, wordt het alles of niets.

Na hoge toppen volgen diepe dalen. Het is een gegeven en daar heeft Zorg en Zekerheid Leiden in deze serie met Heroes Den Bosch ook mee te maken. In wedstrijd 3 in de Vijf Meihal was Zorg en Zekerheid Leiden vanaf het derde kwart oppermachtig en werd Heroes Den Bosch op een gegeven moment zelfs op een achterstand van 22 punten gezet. Dat het uiteindelijk 87-68 werd, was voer voor de mensen die van cijfertjes houden. Vooral Jhonathan Dunn (28 punten) en Worthy de Jong (20 punten) speelden op een hoog niveau.

Hoe anders was dat vrijdagavond. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand, want Zorg en Zekerheid Leiden nam in het tweede kwart al een voorsprong van negen punten, met name dankzij driepunters. Niet vanaf de vrije worplijn, want op de een of andere manier kreeg de Leidse ploeg voor rust geen vrije worpen te nemen.

Bij rust was de voorsprong in de uitverkochte Maaspoort al geslonken naar twee punten: 29-31. In het derde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden tot 8 punten, behaald uit één veldscore en vijf vrije worpen. Doordat Heroes Den Bosch het dubbele aantal scoorde, begon het laatste kwart bij een 45-39 achterstand. In het laatste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden een paar keer terug tot op twee punten. Er waren genoeg kansen om de leiding te pakken, omdat Heroes Den Bosch ook niet al te best schoot (34,5%). Het Leidse vizier stond eveneens niet op scherp, want het schotpercentage bedroeg slechts 30%.

Mede door de lage percentages en het geringe aantal vrije worpen ging de winst in de vierde wedstrijd naar Heroes Den Bosch en komt er dus een vijfde wedstrijd, die de serie overigens ook verdient. Daarin zal Zorg en Zekerheid Leiden in elk geval beter moeten rebounden, want 15 aanvallende rebounds toestaan is te veel. Controleer de borden en werk wat beter af, dat zijn de ingrediënten die Zorg en Zekerheid Leiden het vijfde kampioenschap (vierde onder de vlag van Zorg en Zekerheid) moeten bezorgen.

Zoals gezegd was de Vijf Meihal gisteravond in een uur volledig uitverkocht. Een blauwe zee op de tribunes gaan ervoor zorgen dat de spelers zich gesteund en aangemoedigd voelen. Laat het thuisvoordeel ook deze wedstrijd een doorslaggevende rol spelen.

De wedstrijd begint om 15.00 uur en is live te volgen via Ziggo Sport en natuurlijk de eigen Leidse livestream.