In de kwartfinale van de strijd om de Basketball Cup is Zorg en Zekerheid Leiden gekoppeld aan Aris Leeuwarden. Er wordt gespeeld over twee wedstrijden. Het eerste duel vindt zondag plaats in Leeuwarden, aanvang 19.00 uur. De return staat gepland voor woensdag 21 december. In de Vijf Meihal wordt dan gestart om 20.30 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden en Aris Leeuwarden zijn elkaar niet vaak tegengekomen in het nationale bekertoernooi. Alleen in het seizoen 2013-2014 troffen beide formaties elkaar. Dat was toen een tweeluik in de halve finale. De eerste wedstrijd in Leeuwarden eindigde in 78-78. In een tweestrijd in het bekertoernooi wordt bij een gelijke stand geen verlening afgewerkt. Acht dagen later vond de return in Leiden plaats. Zorg en Zekerheid Leiden won dat duel met 78-63 en plaatste zich daarmee voor de finale. Hierin was Donar echter met 76-62 te sterk voor de Leidse formatie.

Op 5 november van dit seizoen was Zorg en Zekerheid Leiden voor de BNXT League gastheer van Aris Leeuwarden. De Leidse ploeg was in de eerste helft oppermachtig en nam een voorsprong van 22 punten. Aris Leeuwarden speelde een betere tweede helft, kwam wel iets dichterbij, maar verloor uiteindelijk met 87-70.

Aris Leeuwarden is een ploeg die veel en graag driepunters schiet. Doorgaans tegen een goed percentage. In de eerste helft op 5 november was dat beslist niet het geval. Omdat de Leidse verdediging ook geen centimeter ruimte gaf aan de Friese topschutters Keevan Veinot en Kaleb Warner liep het verschil snel op. Na de pauze vielen de driepunters beter, zoals coach Doug Spradley zijn spelers nog had voorgehouden. Aris Leeuwarden kwam nog terug tot acht punten (61-53), maar daar bleef het bij. Zorg en Zekerheid Leiden pakte uiteindelijk een 87-70 overwinning.

Bij de Leidse ploeg werd Stan van den Elzen topschutter met 13 punten. Vier andere spelers (Maarten Bouwknecht, Deion Hammond, Thomas Rutherford en Erikas Venskus) zaten ook in de dubbele cijfers. Venskus pakte bovendien een double double (12 punten, 11 rebounds). Veinot kwam namens de Friezen tot 13 punten.

De laatste berichten uit Leeuwarden zijn dat er geen livestream geregeld kan worden. Dat er geen livestats zijn, komt doordat er geen licentie is aangevraagd voor het bekertoernooi.


ArisLeeuwarden BasketballCup Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten