Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van de zesde bekerfinale in haar bestaan. Komende zondag wordt de strijd aangebonden met Landstede Basketbal, dat thuisvoordeel in deze finale heeft. Het duel vindt immers plaats in het Landstede Sportcentrum in Zwolle.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft geen goede verstandhouding met het spelen van bekerfinales in Zwolle. Twee keer eerder (2014 en 2016) mocht de Leidse ploeg in de Hanzestad een gooi naar de beker doen en beide keren mislukte dat. In 2014 was Donar, dat toen nog aangeduid werd als GasTerra Flames, de boosdoener: 79-71.

Twee jaar later dacht heel Leiden dat de beker binnen was na de buzzerbeater van Mohamed Kherrazi. Het trio scheidsrechters had twijfels of het schot van Kherrazi wel binnen de tijd was. Aangezien er een neutrale televisieploeg beelden maakte, werd besloten om daar eerst naar te kijken. Na enkele minuten kwam het voor Den Bosch (SPM Shoeters) verlossende woord. De score van Kherrazi telde niet, zodat 58-57 in het voordeel van de Bosschenaren als eindstand de boeken in ging.

Afgelopen seizoen greep Zorg en Zekerheid Leiden ook naast de beker. In MartiniPlaza schoot Donar in het eerste kwart zo ongenadig scherp dat er voor de Leidenaren geen houden aan was. Met 87-71 bleef de beker in Groningse handen.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft overigens wel twee keer de nationale beker gewonnen. Daarvoor moet men dan wel teruggaan tot 2010 en 2012. In 2010 kreeg ABC Amsterdam in de eindstrijd een pak rammel van de Leidse formatie: 88-63. In 2012 werd Magixx Playing for Kidsrights aan de kant gezet. Het werd destijds 88-74 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi waren er in 2012 overigens ook al bij namens Zorg en Zekerheid Leiden.

Landstede Basketbal heeft tot nu toe drie keer de eindstrijd weten te bereiken. Telkens leverde dat een nederlaag op. De eerste was in 2005. In Groningen werd verloren van MPC Capitals: 83-78. Landstede Basketbal kwam ook in 2017 in actie in Groningen. Donar was met 78-58 veel te sterk voor de Zwollenaren. Tussendoor speelde Landstede Basketbal in 2013 ook nog een bekerfinale. In Almere dolf de Zwolse formatie het onderspit tegen EiffelTowers Den Bosch: 73-61.

Om kort te gaan, beide ploegen hebben de laatste drie finales niet kunnen winnen. Eén losing streak gaat er zondag dus aan. Als we beide ploegen in dit seizoen vergelijken, dan valt op dat de drie thuiswedstrijden telkens een bezoekende ploeg als winnaar kende. Zorg en Zekerheid Leiden verloor beide thuiswedstrijden met miniem verschil: 82-87 en 79-82. Dit waren ook meteen de twee enige competitienederlagen van de huidige koploper in de DBL. In Zwolle werd het in januari 71-81 voor de Leidse formatie.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat na de nederlaag tegen Landstede al weer drie keer gewonnen heeft, zou het zeer welkom zijn als Mohamed Kherrazi inzetbaar is. Al liet Kenneth Simms er woensdag tegen Apollo Amsterdam geen gras over groeien: topscorer met 22 punten, 11 uit 13 schot en 10 rebounds. Landstede Basketbal zal het in elk geval moeten stellen zonder Mike Schilder.

Hoewel Landstede Basketbal in eigen hal mag spelen, is het maar de vraag of er daadwerkelijk sprake is van thuisvoordeel. Zorg en Zekerheid Leiden zal zich namelijk gesteund weten door een kleine 500 supporters. Drie supportersbussen vetrekken uit de Sleutelstad en een groot aantal fans gaat op eigen gelegenheid naar Zwolle. Het kan zo maar een heksenketel in het Landstede Sportcentrum worden.


Bekerfinale Eredivisie landstede Simms

Meer nieuwsberichten