Zorg en Zekerheid Leiden was na twee zeges tegen The Hague Royals en een ronde eerder tegen BV Hoofddorp inmiddels doorgedrongen tot de halve finale van het bekertoernooi. Hierin treedt de Leidse ploeg aan tegen Heroes Den Bosch. Eerst op vrijdagavond om 19.00 uur in Den Bosch, op zondagavond vindt om 19.00 uur de return in Leiden plaats.

Sinds de terugkeer van topbasketbal in Leiden heeft Zorg en Zekerheid Leiden het in het bekertoernooi geregeld aan de stok gekregen met Heroes Den Bosch. Met als uitschieter de bekerfinale van 2016. Heel Leiden dacht al gewonnen te hebben na de score van Mohamed Kherrazi. De televisiebeelden wezen echter uit dat de bal de hand van Kherrazi te laat verlaten had, waardoor de winst toch nog naar Den Bosch ging: 58-57.

De allereerste bekerstrijd vond op 2 februari 2008 plaats. In de kwartfinale ging de winst met 89-98 naar het bezoekende Den Bosch. In 2010 veroverde Zorg en Zekerheid Leiden de eerste grote prijs. In de bekerfinale werd met 88-63 van Amsterdam gewonnen. Op weg naar de finale stuitte Zorg en Zekerheid Leiden in de kwartfinale op Den Bosch. De eerste wedstrijd vond in De Maaspoort plaats en leverde een 75-85 zege voor de Leidse ploeg op. In de return werd het 76-66 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

In 2013 pakte Den Bosch de winst over twee wedstrijden. In De Maaspoort werd het 76-59. Ondanks een goede inhaalrace in Leiden kon die marge niet weggewerkt worden. Zorg en Zekerheid Leiden won dat duel overigens wel met 69-61.

In 2018 stonden beide ploegen in de halve finale tegenover elkaar. In de eigen Vijf Meihal won de Leidse formatie het eerste treffen met 80-60. In de return had Zorg en Zekerheid Leiden het lastig, maar Den Bosch wist niet door te drukken. De 73-65 overwinning van Den Bosch betekende dat Zorg en Zekerheid Leiden doorging naar de eindstrijd. Daarin was Donar te sterk.

De laatste bekerontmoeting vond op 14 januari 2020 plaats in de vierde ronde. De Maaspoort was het decor van dit enige duel. Zorg en Zekerheid Leiden pakte de winst met 89-92, maar sneuvelde een paar dagen later tegen Landstede Hammers.

Behaalde resultaten in het verleden zeggen helemaal niets, zeker niet over de uitkomst van deze serie. In de BNXT League hebben beide ploegen hun thuiswedstrijden gewonnen, wat ook niets zegt over de huidige krachtsverhoudingen. Zorg en Zekerheid Leiden heeft een druk Europees schema achter de rug, waarvoor het woensdag nog een felle strijd leverde met Parma-Parimatch. Heroes Den Bosch heeft de selectie onlangs uitgebreid met de Britse spelmaker Dwayne Lautier-Ogunleye, die zijn debuut vrijdagavond zal maken.

Kortom, twee topwedstrijden in kort tijdsbestek die gaan uitmaken wie van de twee doorstoot naar de finale van de Basketball Cup.