Het nieuwe jaar wordt aankomende zaterdag ingeluid met een thuiswedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Gezien de stand op de ranglijst een belangrijk potje. Het is ook de aftrap van een drukke maand, waarin Zorg en Zekerheid Leiden zeven keer in actie gaat komen. Vier van die zeven wedstrijden vinden in de Vijf Meihal plaats.

Het is jaren geleden dat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball – destijds onder andere namen – zo goed aan een seizoen is begonnen. De Rotterdamse formatie staat momenteel op een keurige derde plaats, met twee punten meer dan Zorg en Zekerheid Leiden, al heeft de Leidse ploeg wel een wedstrijd minder afgewerkt.

In de openingswedstrijd van het seizoen 2019-2020 ontsnapte Zorg en Zekerheid Leiden nog met een 79-82 overwinning uit Rotterdam. Nadien gingen Donar en Heroes Den Bosch wel onderuit in de havenstad. Vlak voor de ‘winterstop’ kregen de Rotterdammers het wat lastiger. Dit had ook te maken met wat blessures bij onder meer Jeroen van der List en Willem Brandwijk. In uitwedstrijden bij Den Helder Suns en Aris Leeuwarden wist de ploeg van coach Toon van Helfteren nog net aan te ontsnappen, maar dat gold niet voor de laatste thuiswedstrijd voor de break. Basketbal Academie Limburg pakte in Rotterdam de winst met 70-84.

De net voor de eerste wedstrijd aangetrokken spelmaker Quentin Snider is de roerganger van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De Amerikaan is gemiddeld goed voor 19.6 punten en 4.3 assists. Jeroen van der List (gemiddeld 13.4 punten) en Keyshawn Woods (15.7 punten) scoren ook in de dubbele cijfers. Willem Brandwijk, de in Nederlandse eredivisie debuterende international, speelt een belangrijke rol voor de Rotterdammers, met gemiddeld 7.9 punten en 6.7 rebounds. Brandwijk moest vanwege een blessure wel alle duels in december laten schieten.

Zorg en Zekerheid Leiden is december zonder nederlagen in de Dutch Basketball League doorgekomen. De Leidse formatie won achtereenvolgens van Aris Leeuwarden (73-62), Apollo Amsterdam (81-100), Heroes Den Bosch (88-78) en Den Helder Suns (90-79). Zorg en Zekerheid Leiden staat op de ranglijst nog op een vijfde plaats, twee punten achter Heroes Den Bosch en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Echter, zoals eerder al gesteld, de Leidse ploeg heeft een wedstrijd minder gespeeld dan de Bosschenaren en de Rotterdammers. Bij een Leidse zege zaterdag gaat Zorg en Zekerheid Leiden over de Rotterdammers heen en komt de ploeg op gelijke hoogte met Heroes Den Bosch; op twee punten achter Donar, de nummer twee in de DBL.

In de drukke maand januari is Zorg en Zekerheid Leiden op drie fronten actief. Afgezien van de Dutch Basketball League strijdt de Leidse ploeg ook nog voor de FIBA Europe Cup en de Basketball Cup, zoals het NBB-bekertoernooi nu heet. Zorg en Zekerheid Leiden is bij de loting voor het bekertoernooi gekoppeld aan Heroes Den Bosch. Omdat het een achtste finale betreft wordt er maar één wedstrijd afgewerkt en dat gaat op dinsdag 14 januari in Den Bosch gebeuren. Een lastige opgave voor de regerend bekerhouder. De winnaar van deze tweestrijd mag het in de kwartfinale overigens opnemen tegen Landstede Hammers.

Europees gaat Zorg en Zekerheid Leiden komende woensdag (8 januari) verder met een thuiswedstrijd tegen Enisey Krasnoyarsk. Deze Russische formatie heeft thuis tegen Bahcesehir College gewonnen (105-90) om daarna met 85-74 te verliezen bij Pinar Karsiyaka. Zorg en Zekerheid Leiden staat na twee duels nog zonder zege.

Hoe dan ook, eerst staat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball op het programma. Kaartjes voor dit duel kun je hier aanschaffen. Het is een mooie gelegenheid om vrienden en bekenden een gelukkig nieuwjaar te wensen, onder het genot van een aantrekkelijke pot basketbal.


Eredivisie Feyenoord Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten