81-56

Datum: zaterdag 8 april 2023 · 20:30
Locatie: COREtec Dôme, Oostende

ZZ Leiden incasseert forse nederlaag

Zorg en Zekerheid Leiden kwam er zaterdagavond in Oostende nauwelijks aan te pas. De Leidse ploeg, waar Jan Stalman en Martin Houwaard de honneurs waarnamen voor de zieke Doug Spradley, speelde slordig en zag een reeks van vier overwinningen op rij tegen Filou Oostende tot een einde komen. Roeland Schaftenaar kwam vanwege een blessure overigens ook niet in actie. Via een ruststand van 35-25 werd het 81-56 voor de Belgische kampioen.

Vier minuten lang leek Zorg en Zekerheid Leiden aanspraak te maken op een nieuwe zege tegen Filou Oostende. Via de actieve David Collins en Luuk van Bree stond de Leidse ploeg met 6-10 voor. Oostende counterde echter met een 7-0 run en nam de leiding voorgoed over. Na het eerste kwart gaf het scorebord 17-14 aan en was er nog van alles mogelijk.

Dat bleek ook wel in het tweede kwart, want Zorg en Zekerheid Leiden leek aan te haken. Drie minuten voor rust was het verschil slechts twee punten: 26-24. Op dat moment vergat Zorg en Zekerheid Leiden als team te spelen, wat leidde tot een aantal turnovers. Filou Oostende was er als de kippen bij om een groter verschil op de borden te schieten: 35-25.

Na de pauze kwam Martijn Ververs door met een driepunter en benutte Deion Hammond drie vrije worpen nadat er een fout op zijn driepunter was gemaakt. De Leidse ploeg bleef nog even binnen de 10 punten achterstand. Na vier minuten tekende Collins voor 44-35. Vervolgens scoorde Zorg en Zekerheid Leiden meer dan vier minuten niet. Via een 16-0 run denderde Filou Oostende aan de hand van Nikola Jovanovic en Pierre-Antoine Gillet door naar een marge van 27 punten. Dit kwart ging met 30-13 naar Filou Oostende, zodat de stand na drie keer 10 minuten op 65-38 kwam.

Ondanks twee driepunters van Maarten Bouwknecht wist Filou Oostende de marge zelfs uit te breiden naar 30 punten: 76-46. Via een driepunter van Van Bree, een score van de verder onopvallende Thomas Rutherford en vijf punten op rij van Stan van den Elzen wist Zorg en Zekerheid Leiden het laatste kwart nog met twee punten verschil te winnen (16-18), maar dat neemt niet weg dat 81-56 een forse nederlaag is.

Het is weliswaar de derde nederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden in de Elite Gold (tevens drie overwinningen), maar voor het eerst was de Leidse ploeg kansloos. De twee eerdere nederlagen tegen Kangoeroes Basket Mechelen waren close en hadden net zo makkelijk gewonnen kunnen worden. In de stand van de Nederlandse ploegen staan Heroes Den Bosch, dat in Mechelen onderuit ging, en Zorg en Zekerheid Leiden allebei op 25 punten. Donar, dat vier van zes duels in de Elite Gold heeft gewonnen, is dichterbij gekomen en staat nu op 24 punten. Het onderling resultaat tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar is in het voordeel van de Leidse formatie. Tegen Heroes Den Bosch is dat negatief.

Bij de Leidse formatie, die 20 keer balverlies leed tegen 9 van Filou Oostende, kwamen David Collins en Maarten Bouwknecht tot 10 punten. Erikas Venskus werd toprebounder met 6 stuks. Marijn Ververs deelde 4 assists uit.