86-66

Datum: zaterdag 1 april 2023 · 20:00

ZZ Leiden rekent af met Spirou Basket

De wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden op zaterdagavond tegen Spirou Basket Charleroi was een hemelsbreed verschil met die van woensdag tegen Kangoeroes Basket Mechelen. De Leidse ploeg was agressiever, domineerde in de rebound en wist het aantal turnovers te beperken. Voor rust bleef de Belgische formatie nog aanklampen, maar in de tweede helft was er geen houden meer aan. Zorg en Zekerheid Leiden won uiteindelijk met 86-66.

Het was natuurlijk de vraag hoe Zorg en Zekerheid Leiden de onnodige nederlaag van afgelopen woensdag had verteerd. Dat bleek wel goed te zitten, want de Leidse ploeg kwam prima uit de startblokken. Onder impulsen van Marijn Ververs en Deion Hammond werd een 10-6 voorsprong opgebouwd. Verdedigend werd de Belgische topscorer Jhivvan Jackson geen centimeter ruimte gegeven. De normaal veel scorende Amerikaan zou het duel afsluiten met 6 punten.

Weerwerk kwam er wel van de Nederlandse international Nathan Kuta, die voor rust aan 10 punten kwam. Na de pauze kwam daar overigens nog maar 1 puntje bij. Zorg en Zekerheid Leiden bleef het hele eerste kwart op voorsprong staan: 21-20.

Via twee rake vrije worpen van Jackson en een driepunter van Alexandre Libert (hij zou er vijf raak schieten) nam Spirou Basket Charleroi aan het begin van het tweede kwart een 21-25 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde meteen met een 7-0 run (vijf punten van David Collins en twee van Roeland Schaftenaar). Halverwege het kwart namen de bezoekers, gesteund door de trommelaars, nog wel een 31-32 voorsprong. Via rake vrije worpen en een hookshot van Thomas Rutherford gingen beide ploegen bij een 42-39 stand in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Binnen nog geen twee minuten in het derde kwart had Zorg en Zekerheid Leiden mede door vijf punten op rij van Collins en een score uit de aanvallende rebound van Rutherford de marge vergroot naar 10 punten: 49-39. Aanvankelijk bleef het verschil rond de 10 punten schommelen, totdat Hammond doorkwam met drie driepunters binnen een minuut. Drie minuten voor het einde van het derde kwart gaf het scorebord opeens 64-47 aan. Het Leidse publiek gaf de gewenste steun en deden hun best om de Belgische trommelaars te overstemmen. Het feest werd helemaal compleet toen Stan van den Elzen met een rake driepunter de stand na drie kwarten op 67-50 bracht.

Van den Elzen ging nog even lekker door. Eerst scoorde hij een kort jumpertje, enkele aanvallen later gleed er nog een driepunter van zijn hand door de ring. Erikas Venskus liet zich in die fase ook zien met een paar scores en rebounds. Na bijna drie minuten spelen in het vierde kwart tilde Lucas Kruithof het verschil boven de 20 punten uit: 77-56. Venskus bracht de marge zelfs naar 23 punten (79-56), wat achteraf de grootste Leidse voorsprong betekende. Libert kogelde nog een off-balance driepunter door de ring, waarna Ververs een aanvallende rebound omzette in een score, plus nog een rake bonus. Rutherford zette uiteindelijk de 86-66 eindstand op het bord.

Hammond werd topschutter met 19 punten. Rutherford kwam uit op een double double: 16 punten en 10 rebounds. Ververs noteerde 13 punten en 9 assists. Al met al een lekkere overwinning, die heerlijk deed smaken.