70-73

Datum: vrijdag 24 maart 2023 · 20:30
Locatie: Alverberg, Hasselt

Winst op Belgische bodem

Zorg en Zekerheid Leiden heeft al in de tweede uitwedstrijd in de Elite Gold een overwinning geboekt. In een wedstrijd die ontsierd door maar liefst 51 persoonlijke fouten, wist Zorg en Zekerheid Leiden het in eigen huis spelende Hubo Limburg United net voor te blijven: 70-73. De Leidse ploeg mag zich in elk geval één dag koploper noemen.

De Leidse ploeg kende in Hasselt een goede start. Na de openingsscore van Limburg United door Wout Leemans, volgende 9 punten op rij voor Zorg en Zekerheid Leiden. Luuk van Bree knalde een drietje binnen, Deion Hammond een jumpertje en Thomas Rutherford noteerde 4 punten onder de borden. Daarna kwam Limburg United beter bij de les. Jonas Delalieux schoot vanuit alle standen raak en scoorde voor rust 17 van zijn uiteindelijke 20 punten. Alex Stein, de Amerikaanse gangmaker van Limburg United, maakte voor rust meer persoonlijke fouten (3) dan scores (0).

Niettemin was het na zes minuten spelen wel weer gelijk: 11-11. Limburg United liep zelfs door naar een 22-15 voorsprong. Het eerste kwart eindigde door een hele verre driepunter van Marijn Ververs bij 22-18.

Diezelfde Ververs kreeg in de eerste minuut van het tweede kwart al een technische fout voor flopping. Het was zijn derde persoonlijke fout, dus Maarten Bouwknecht kwam al snel binnen de lijnen. Roeland Schaftenaar speelde voor rust 11 minuten, maar was door een blessure geen factor van betekenis. Na de rust bleef hij dan ook aan de kant. Limburg United liep in dit kwart nog een paar keer uit tot 7 punten, maar de Leidse ploeg wist zich op dat moment weer te herstellen via Erikas Venskus en David Collins. In de laatste anderhalve minuut kwam Zorg en Zekerheid Leiden via een score van Van Bree en een drietje van Bouwknecht terug tot een 39-38 achterstand bij rust.

Zorg en Zekerheid Leiden kende in het derde kwart wederom een goede start (39-45), maar moest door een paar slordigheden de voorsprong weer prijsgeven: 47-45. Bij Limburg United ging Stein zich nu wel met de scores bemoeien. Toch lieten de Leidse spelers zich niet gek maken door de enorme hoeveelheid persoonlijke fouten (51 stuks, 23 voor Leiden) die gefloten werden. De geroutineerde Maxime de Zeeuw ging in de laatste fase van het derde kwart behoorlijk in de fout door een persoonlijke fout te maken en in diezelfde actie ook nog eens een onsportieve fout te maken. Venskus benutte slechts twee van de vier toegekende vrije worpen. Daardoor eindigde het derde kwart bij 57-57.

Met vijf punten op rij van Collins pakte Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van het vierde kwart meteen een voorsprong van 57-62. Met nog een kleine zeven minuten te spelen, moest Ververs naar de kleedkamer. De Leidse guard kreeg voor de tweede keer een technische fout voor flopping en dat was einde wedstrijd voor hem. Via een nu wel foutloze Venskus van de lijn en een driepunter van Stan van den Elzen (als antwoord op een driepunter van Stein) ging Zorg en Zekerheid Leiden met een 65-70 voorsprong aan de laatste drie minuten beginnen.

Het Leidse spel leek even stil te vallen. Na twee gemiste vrije worpen van Rutherford (als team 17 uit 29 vrije worpen schieten is een te laag percentage) zorgde Leander Dedroog voor de gelijkmaker. Een mislukte actie van Venskus deed de bal bij Rutherford belanden, die met een boogje zijn tiende punt liet aantekenen voor 70-72. Na twee gemiste vrij worpen van De Zeeuw (ook de Belgen misten 8 van de 24 vrije worpen) pakte Van Bree de belangrijke verdedigende rebound. Bouwknecht snoepte veel seconden van de klok af, waarna Hammond uiteindelijk een drive inzette. De Zeeuw kon de Amerikaan alleen afstoppen met een fout. Met nog zes seconden op de klok benutte Hammond alleen de eerste van twee vrije worpen voor 70-73. Limburg United had dus een driepunter nodig, maar kwam niet tot een schot en leed zelfs nog balverlies.

David Collins, die een paar sterke acties naar de ring had, werd topschutter met 14 punten. Luuk van Bree noteerde 13 punten , Deion Hammond 12. Ook Thomas Rutherford kwam nog in de dubbele cijfers met 10 punten. Daarnaast had Rutherford ook nog 8 rebounds en 2 blocks. Maarten Bouwknecht deelde 5 assists uit.