46-109

Datum: donderdag 1 december 2022 · 21:00
Locatie: Sporthal De Altis, Rijswijk

ZZ Leiden bereikt kwartfinale Basketball Cup

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich donderdagavond geplaatst voor de kwartfinale van de Basketball Cup, voorheen simpelweg de NBB-beker genoemd. In Rijswijk had de Leidse formatie weinig moeite om het tweede team van Lokomotief, dat in de eerste divisie uitkomt, te verslaan. Via een ruststand van 20-49 werd het uiteindelijk 46-109 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Binnen anderhalve minuut toonde Zorg en Zekerheid Leiden aan dat er een groot verschil zit tussen eerste divisie en BNXT League. Via twee scores van Thomas Rutherford en twee vrije worpen van Marijn Ververs stond het meteen al 0-6. Miles de Koning was de eerste speler van de thuisploeg die tot scoren kwam. Kort daarop volgde twee Leidse dunks. Dat Luuk van Bree kan dunken, hebben we wel vaker gezien. De tweede dunk (voor een stand van 4-15) kwam van Marijn Ververs. Na afloop gaf hij aan dat hij op de training al wel vaker gedunkt heeft, maar dit was de eerste keer in een wedstrijd.

Zeven spelers van Zorg en Zekerheid Leiden kwamen in het eerste kwart al tot scoren. Deion Hammond bleef met een blessure nog aan de kant. Na 10 minuten gaf het scorebord 6-27 aan. Roeland Schaftenaar, die alleen in het tweede kwart binnen de lijnen kwam, scoorde snel 9 punten op zijn karakteristieke wijze. Daarmee was hij meteen topscorer in de eerste helft. Marijn Ververs en Stan van den Elzen volgden hem op de voet met 8 punten. Duko Bos maakte ook zijn eerste minuten. Dat het Doug Spradley ernst was, bleek wel in een time-out één minuut voor de rust. Het zinde hem niet dat Lokomotief de laatste zes punten van het tweede kwart scoorde om de schade halverwege te beperken tot 29 punten: 20-49.

Na de pauze bleef het jonge Lokomotief strijden voor een beter resultaat. Het pleitte in elk geval voor de Rijswijkers dat ze af en toe een press neerzetten en aanvallend ook de basket probeerden op te zoeken. Hoogtepunt voor de thuisploeg was een dunk uit een aanvallende rebound van Gijs Bartman, die daarmee de stand op 31-60 bracht. Mede door een dunk van Luuk van Bree en rake vrije worpen van Lucas Kruithof werd het derde kwart afgesloten met een 37-75 voorsprong.

In het laatste kwart was de scherpte er bij Lokomotief wel wat af. Zorg en Zekerheid Leiden bleef echter aandringen en dwong Lokomotief in dit kwart nog 12 turnovers af (over de hele wedstrijd had de thuisploeg 34 keer balverlies), waaruit Zorg en Zekerheid Leiden in dit kwart 16 punten haalde. Twee minuten voor tijd tilde Wesley Alcegaire de Leidse ploeg, waar Nezar Kanbier ook al binnen de lijnen was gekomen, over de 100 punten heen (44-101). Het laatste woord was voor Thomas Rutherford, die de eindstand van 46-109 op het bord dunkte. Zorg en Zekerheid Leiden dus eenvoudig door naar de kwartfinale.

Thomas Rutherford opende het duel met twee vlotte scores, maar bleef voor rust op 4 punten steken. Na de pauze voegde hij nog 20 punten aan zijn totaal toe om op 24 punten te eindigen. Naast 9 rebound wist de Amerikaan ook nog vijf schoten te blokken. Luuk van Bree, Wesley Alcegaire en Lucas Kruithof kwamen tot 14 punten, waarbij Van Bree ook nog 10 rebounds pakte. Kruithof noteerde tevens 8 steals. Bij Lokomotief kwam Frode van der Drift als enige in de dubbele cijfers met 11 punten.