62-70

Datum: dinsdag 6 december 2022 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

Sterk eindschot brengt ZZ Leiden de winst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de altijd lastige uitwedstrijd in MartiniPlaza in winst omgezet. Met nog acht minuten te spelen, genoot Donar een 61-53 voorsprong. In de resterende speeltijd sloot de Leidse defensie, terwijl er aanvallend opeens makkelijk werd gescoord. De 1-17 eindsprint zorgde voor een 62-70 overwinning.

Het was al weer even geleden dat Zorg en Zekerheid Leiden een sterke tegenstander tegenover zich trof. Tegen Basketbal Academie Limburg werd ruim gewonnen (99-43), de uitwedstrijd tegen Apollo Amsterdam ging vanwege technisch malheur niet door en in het bekerduel tegen Lokomotief 2 was ook sprake van een ongelijke strijd (46-109). Donar daarentegen had in die periode een aantal zwaardere tegenstanders tegenover zich staan.

Misschien dat de Leidse formatie daarom niet echt scherp aan het duel begon, getuige vier turnovers in de eerste vier minuten. Het gaf Donar, dat na de wedstrijd op fraaie wijze afscheid nam van Thomas Koenis, de gelegenheid om weg te lopen naar een 18-9 voorsprong. Vier punten op rij van Erikas Venskus wisten de schade na 10 minuten te beperken tot vijf punten: 18-13.

In het tweede kwart schoot de weer in de ploeg teruggekeerde Deion Hammond met scherp. Met drie rake driepunters in twee minuten tijd zette de Amerikaan beide ploegen weer naast elkaar: 22-22. Donar, dat nog niet kon beschikken over de nieuwe spelmaker Andrej Magdevski, liet zich echter niet van de wijs brengen. Zes punten op rij van de goed spelende Wesley Alcegaire bezorgden Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong, maar bij het ingaan van de pauze stond het niettemin 31-28 voor Donar. Opvallend was dat in de eerste helft alleen de drie Amerikanen en Venskus scores hadden laten aantekenen.

Na 15 minuten rust deed Venskus meteen van zich spreken. Eerst kwam hij door met een drietje, kort daarop bezorgde de Litouwer de Leidse ploeg een 32-35 voorsprong. Door twee scores op rij van Marijn Ververs liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een 37-41 voorsprong, om vervolgens zes punten op rij tegen te krijgen. Donar liep zelfs door naar 48-43, maar dankzij een drietje van Alcegaire en een score van Roeland Schaftenaar was het binnen een minuut weer gelijk. Twee rake vrije worpen van Maarten Bouwknecht, na een onsportieve fout van Vernon Taylor, zorgden ervoor dat de stand na drie kwarten nog steeds in evenwicht was: 53-53.

Donar troefde Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste twee minuten van het vierde kwart af. Viktor Gaddefors kwam door met wat scores en een challenge van de Groningse coach Andrej Stimac leverde Hammond een onsportieve fout op. Hierdoor keek Zorg en Zekerheid Leiden na twee minuten tegen een 61-53 achterstand aan. Met rake driepunters brachten Alcegaire en Bouwknecht het verschil al snel weer terug naar twee punten. Met nog zes minuten te gaan, tekende Ronalds Zakis met één rake vrije worp voor de laatste score van Donar in de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden was niet meer te stuiten. Luuk van Bree kwam twee keer op rij door met een score (62-63), waarna Alcegaire, Schaftenaar en Bouwknecht definitief het vonnis velden over Donar: 62-70.

Venskus en Hammond sloten af met 16 punten. Alcegaire noteerde 15 punten. Wat ook meespeelde in de overwinning, was het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze slechts vijf turnovers liet noteren. Tevens was het rebounden beter verzorgd. Kon Donar voor rust nog zeven aanvallende rebounds pakken, na de pauze lukte dat nog maar drie keer.