95-49

Datum: zaterdag 11 februari 2023 · 20:00

ZZ Leiden haalt uit tegen Apollo

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de voorlaatste thuiswedstrijd van de Domestic League met klinkende cijfers gewonnen. Apollo Amsterdam, dat dit seizoen nog geen wedstrijd heeft gewonnen, kende nog wel een goede start (7-12), maar daarna was het snel over uit. Via een ruststand van 44-23 werd het uiteindelijk 95-49.

Coach Doug Spradley had zijn startende vijf van de vorige keer opnieuw gewijzigd. Luuk van Bree keerde vanwege de afwezigheid van de zieke Erikas Venskus (en Maarten Bouwknecht) terug in de startende vijf. Hij kreeg daarin gezelschap van Deion Hammond, Marijn Ververs, Thomas Rutherford en Lucas Kruithof, die voorafgaand in het zonnetje werd gezet omdat hij door de Leidse fans was gekozen tot speler van de maand januari.

Dat Apollo Amsterdam nog geen wedstrijd gewonnen had, betekende niet dat Zorg en Zekerheid Leiden dit karweitje licht wilde nemen. Spradley gaf aan dat zo’n ploeg juist tegen Zorg en Zekerheid Leiden maar wat graag een winstpartij wilde halen. Door drie rake vrije worpen van Hammond pakte Zorg en Zekerheid, maar daarna liet de Amsterdamse formatie zich gelden, vooral via de makkelijk dunkende Kester Ofoegbu.

Met nog vier minuten te gaan in het eerste kwart en een stand van 7-12, nam Zorg en Zekerheid Leiden het heft in handen. Via een 18-0 run werd het aan het begin van het tweede kwart 25-12. Nieuwkomer David Collins liet fraaie staaltjes zien en ook Stan van den Elzen had zijn schot meegenomen. Via scores van onder meer Van Bree en een dunk van Rutherford werd de eerste helft afgesloten met een 44-23 voorsprong voor de Leidse formatie.

De tweede helft was nog geen zeven seconden of daar viel al te genieten van de eerste alley-oop. Ververs gooide achteloos een lobpass naar Hammond die de bal hard doordunkte. Drie minuten later dunkte Hammond weer hard raak. Kruithof, voor rust nog scoreloos, gebruikte de tweede helft om zijn season high van 11 punten aan te laten tekenen. Toen de rook van het derde kwart was opgetrokken, gaf het scorebord een stand van 72-32 aan. Wel kwam Apollo’s Mees van ‘t Hoff één keer door met een harde dunk tegen zijn oude ploeg.

In het slotkwart liet Apollo zich toch nog een beetje gelden. Er werd wat makkelijker gescoord door de bezoekers. De scherpte was er bij Zorg en Zekerheid Leiden ook wel af. Het publiek begon zich te roeren en wilde Nezar Kanbier binnen de lijnen krijgen en even later ook Duko Bos. Spradley gaf gehoor aan de wensen van het talrijke publiek en zette beide jongelingen vlak na elkaar in. Het was een mooie beloning dat beide spelers voor de laatste twee scores van de wedstrijd zorgden: 95-49.

Zorg en Zekerheid Leiden had zeven spelers in de dubbele cijfers, met Luuk van Bree en Stan van den Elzen als uitschieters met allebei 15 punten. Van Bree had ook 8 rebounds. Nieuwkomer David Collins sloot af met 11 punten, 5 rebounds en 7 assists. Marijn Ververs kwam tot 9 assists.