99-43

Datum: zaterdag 19 november 2022 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden veel te sterk voor BAL

Zorg en Zekerheid Leiden heeft weinig moeite gehad met Basketbal Academie Limburg. Dat bleek al in de openingsfase waarin Zorg en Zekerheid Leiden meteen wegliep naar 22-2. De Leidse ploeg zakte niet in en boekte een ruime overwinning. Via een ruststand van 49-20 werd het uiteindelijk 99-43. Elf spelers kwamen tot scoren en de topscorers hadden 15 punten. Mooi verdeeld.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden twaalf fitte spelers op kon stellen, daar moest BAL het stellen zonder vaste waarden Tyler Frederick en Oshean Brathwaite. Een gevoelig verlies voor de Limburgse formatie.

Zorg en Zekerheid Leiden had daar maling aan en zette de guards van BAL meteen flink onder druk. Beide ploegen hadden in de eerste minuten moeite om in het juiste ritme te komen, maar na de scheidsrechters time-out was de Leidse formatie meteen bij de les. Thomas Rutherford, Wesley Alcegaire en Marijn Ververs deden van zich spreken. Pas na vier minuten viel de eerste score van BAL via Aleksander Matushev: 13-2.

Diezelfde Matushev benutte in de achtste minuut twee vrije worpen om 22-4 op het bord te zetten. Zorg en Zekerheid Leiden bepaalde via Rutherford en Maarten Bouwknecht de stand na 10 minuten op 27-4. Eigenlijk was toen al duidelijk dat er van een echte wedstrijd geen sprake meer zou zijn. BAL kwam wel wat vaker tot scoren in het tweede kwart, maar Zorg en Zekerheid Leiden zette dat snel weer recht. Roeland Schaftenaar gooide er weer een paar hoekjes in en liep na een zelf gepakte steal ook nog vooraan in de break om een lay-up te verzilveren. Lucas Kruithof en Erikas Venskus schoten drietjes binnen. Marijn Ververs bepaalde de ruststand op 49-20. Opvallend was het feit dat Luuk van Bree en Stan van den Elzen nog geen scores hadden weten aan te tekenen. Na de pauze zouden beide spelers nog een drietje door de ring gooien.

De tweede helft was eigenlijk van hetzelfde laken een pak. BAL kon weinig tegenstand bieden, Zorg en Zekerheid Leiden wisselde rustig door. Alcegaire en Deion Hammond pakten hun puntjes mee en zouden het eenzijdige duel als topscorers afsluiten met 15 punten. Het derde kwart werd afgesloten met een stand van 76-31.

Doug Spradley paste bij de start van het vierde kwart een ‘ijshockeywissel’ toe: vijf spelers eruit en vijf anderen erin. Met nog vijf minuten te spelen, gaf het scorebord 89-38 aan. Zou de Leidse ploeg de honderd nog halen, was de vraag. Het publiek veerde op toen Nezar Kanbier drie minuten voor tijd werd ingezet. Het was overduidelijk dat de Leidse spelers wilden dat de jonge guard het honderdste punt zou scoren. Eerst zette Kruithof met zijn tweede rake driepunter de Leidse ploeg nog op 99-41. Kanbier kreeg nog twee kansjes om te doen wat zijn medespelers hem gunden, maar helaas slaagde die opzet niet en bleef Zorg en Zekerheid Leiden steken op 99-43.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden, dat de rebound domineerde en als team 31 assists liet aantekenen, eindigden zeven spelers in de dubbele cijfer. Wesley Alcegaire en Deion Hammond eindigden met 15 punten. Marijn Ververs kwam tot 13 punten en 9 assists. Roeland Schaftenaar sloot af met 12 punten. Maarten Bouwknecht, Thomas Rutherford en Erikas Venskus noteerden 10 punten. Lucas Kruithof bleef daar met 8 punten net onder.