84-68

Datum: donderdag 17 november 2022 · 20:30
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden wijst rivaal terug

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste wedstrijd na de interlandbreak in winst omgezet. Aartsrivaal Donar werd met 84-68 terug naar Groningen gestuurd. Na het eerste kwart was het verschil zeven punten en daar bleef het lange tijd omheen schommelen. Aan het eind van het derde kwart maakte de Leidse ploeg een einde aan alle spanning. De Leidse ploeg komt zaterdag weer in actie. Opnieuw thuis, dit keer tegen Basketbal Academie Limburg.

Zorg en Zekerheid Leiden mocht dan wat mensen op de training hebben gemist vanwege de Orange Lions, van de rommelige voorbereiding was in de openingsfase weinig te merken. Deion Hammond had er zin in en zette Donar, waar de Zweed Viktor Gaddefors debuteerde, op een 5-0 achterstand. Na vier punten op rij van Thomas Rutherford kwam Hammond nog een keer door met een driepunter voor 12-4. Wesley Alcegaire speelde ook een goed eerste kwart en zette de Leidse ploeg na 10 minuten op een 22-15 voorsprong.

Maarten Bouwknecht, die veel speelde doordat Marijn Ververs (voor aanvang van de wedstrijd uitgeroepen tot speler van de maand oktober) snel in foutenlast zat, en de opnieuw sterk spelende Stan van den Elzen tilden het verschil naar boven de 10 punten: 26-15. Roeland Schaftenaar, die tegen zijn broer Olaf uitkwam, zorgde met een hoekje voor de grootste voorsprong van de eerste helft: 30-15. De laatste vijf punten voor rust waren voor Donar, zodat de marge iets was geslonken: 43-36.

Na drie minuten spelen in het derde kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden iets meer afstand. Via rake vrije worpen van Hammond en Erikas Venskus zette de Leidse ploeg een kleine run neer, die het verschil weer boven de 10 punten bracht: 49-38. Dankzij Roberts Zakis wist Donar het verschil nog even terug te brengen tot 8 punten (53-44), maar daarna liep Zorg en Zekerheid Leiden via Venskus, Van den Elzen en opnieuw een hoekje van Schaftenaar door naar een 65-49 stand na drie kwarten.

Het laatste kwart was nog geen drie minuten oud of er stond dankzij twee back-to-back driepunters van Maarten Bouwknecht een verschil van 22 punten op de borden: 73-51. Zorg en Zekerheid Leiden hoefde daarna niet meer zo nodig, want uiteindelijk volgt er zaterdag al weer een wedstrijd. Donar deed nog iets terug, maar de Leidse zege kwam niet in gevaar: 84-68.

Zorg en Zekerheid Leiden had vijf spelers in de dubbele cijfers: Hammond 18, Van den Elzen 15, Bouwknecht 11, Venskus 11 en Alcegaire 10. Bouwknecht was verantwoordelijk voor 8 van de 27 assists. Ook vanaf de lijn was Zorg en Zekerheid Leiden scherp: 23 van de 29 vrije worpen werden benut.