87-70

Datum: zaterdag 5 november 2022 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden roept Aris een halt toe

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond Aris Leeuwarden verslagen. Het was wel een wedstrijd waarin Zorg en Zekerheid Leiden twee gezichten toonde. Een sterke eerste helft (47-25) werd gevolgd door een rommelige tweede helft, waarin Aris nog even terugkwam. Uiteindelijk werd het toch 87-70 voor de Leidse formatie.

Aris Leeuwarden baarde eerder dit seizoen al opzien door in Groningen van Donar te winnen. Met vier zeges uit zes wedstrijden doen de Friezen het ronduit goed. Keevan Veinot en Kaleb Warner waren de makkelijk scorende spelers bij de ploeg van coach Vincent van Sliedregt. Zorg en Zekerheid Leiden had zich daar prima op ingesteld. Veinot ging rusten met 3 punten, Warner kwam voor de pauze helemaal niet tot scoren. Aanvallend ging Deion Hammond de Leidse ploeg voor door 9 van de eerste 14 punten te maken. Een dunk van Luuk van Bree uit een aanvallende rebound bracht de stand na acht minuten op 17-11. Via een driepunter van Stan van den Elzen werd het eerste kwart met een 22-16 voorsprong afgesloten.

In de tweede periode sloot de Leidse verdediging prima. Aris Leeuwarden kwam slechts tot 9 punten. Via scores van Erikas Venskus, Van den Elzen (driepunter) en Roeland Schaftenaar (lay-up en driepunter) plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 10-0 run om een voorsprong van 32-18 op te bouwen. Via onder meer twee driepunters van Venskus werd de marge steeds groter. Aan het eind van de eerste helft gooide Marijn Ververs de bal achteloos achter zijn rug om naar Venskus, die vervolgens lekker dunkte en een bonus vrije worp mee kreeg. Daarmee werd de ruststand op 47-25 bepaald. Opvallend was dat Venskus met 11 punten en 10 rebounds op dat moment al een double double op zijn naam had staan.

De waarschuwing van coach Doug Spradley dat een team dat veel driepunters schiet er in de tweede helft wel meer zou gaan maken, was blijkbaar niet goed doorgedrongen. In de eerste vijf minuten was er nog niets aan de hand. De Leidse ploeg wist een buffer van 20 punten mede door een derde driepunter van Van den Elzen in stand te houden. Bij de Friezen lieten Kristinn Pálsson en Tom Kubank zich van ver gelden. Driepunters van Bob Berghuis en Warner verkleinden de marge na drie kwarten tot 14 punten: 61-47.

Aris Leeuwarden kwam aan het begin van het vierde kwart via een and-1 van Reinder Brandsma terug tot 61-50. Wesley Alcegaire en Lucas Kruithof kwamen door met belangrijke scores, maar in de derde minuut was het gaatje nog maar slechts 8 punten: 65-57. Lang mocht Aris Leeuwarden niet hopen op een stuntje, want Alcegaire en Thomas Rutherford gaven de thuisploeg voldoende lucht: 71-57. Maarten Bouwknecht deed met twee driepunters nog een duit in het zakje, waarna de Leidse ploeg een toch nog ruime 87-70 boekte.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden waren de scores mooi verdeeld. Vijf spelers sloten af in de dubbele cijfers, met Stan van den Elzen (13 punten) de meest scorende speler. Maarten Bouwknecht en Erikas Venskus sloten af met 12 punten. Deion Hammond en Thomas Rutherford kwamen tot 11 punten. Venskus pakte uiteindelijk 11 rebounds. Bouwknecht en Marijn Ververs deelden allebei 7 assists uit.