72-75

Datum: donderdag 9 juni 2022 · 20:00
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

Kleine voorsprong voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is de eerste wedstrijd uit de finale van de BNXT play-offs zonder kleerscheuren doorgekomen. De Leidse ploeg kwam voor rust een paar keer 10 punten achter, maar draaide de score in het derde kwart om. Uiteindelijk boekte Zorg en Zekerheid Leiden een 72-75 overwinning, dus de finale wordt pas echt beslist aankomende zaterdag.

De wedstrijd was donderdag amper 10 seconden oud of Asbjørn Midtgaard had al een dunk geplaatst. Een goed teken voor de Deense reus. Worthy de Jong betaalde een driepunter van Thomas Koenis met gelijke munt terug. Beide ploegen hielden gelijke tred. Via een drietje van Einaras Tubutis en een dunk van Arunas Mikalauskas pakte Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het eerste kwart de leiding met 10-12. Via Leon Williams en Willem Brandwijk haalde Donar de leiding terug om het eerste kwart met een 21-14 voorsprong af te sluiten.

Brandwijk en Koenis gingen aan het begin van het tweede kwart nog even door. Ondanks een driepunter van Jhonathan Dunn keek Zorg en Zekerheid Leiden binnen twee minuten tegen een achterstand van 10 punten aan: 27-17. Drie minuten later stond die marge gewoon weer op het bord. Vier punten van De Jong en een eerste score van Marijn Ververs werden door Donar goed beantwoord: 33-23.

Even leek de Leidse ploeg na twee scores van Midtgaard uit aanvallende rebounds terug te komen, maar het bleken speldenprikjes te zijn: 37-27. Toch kwam daar opeens een eerste run van Zorg en Zekerheid Leiden met een score uit de aanvallende rebound van Mikalauskas, een and-1 van Ververs en een jumpertje van Dunn. Een turnover verhinderde dat de Leidse ploeg nog dichterbij kwam. Een tip-in in de buzzer van Willem Brandwijk bepaalde de ruststand op 39-34.

In het derde kwart schoot Zorg en Zekerheid Leiden, in tegenstelling tot de wat tamme eerste helft, met scherp. Er werd bijna niets gemist. Vooral Mikalauskas was in dit kwart op dreef. Driepunters, scores onder het bord, vrije worpen, het maakte voor de Litouwer niets uit. Met 12 punten in dit kwart gaf hij Zorg en Zekerheid Leiden een enorme boost. Ook Ververs gooide in deze periode 6 punten binnen. Halverwege dit kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden bij 50-51 voor het eerst weer op voorsprong. Twee vrije worpen van Luuk van Bree brachten aan het eind van het derde kwart een 59-64 stand op het scorebord.

Door een technische fout van Austin Luke mocht Zorg en Zekerheid Leiden het vierde kwart beginnen met een vrije worp. Die was aan Dunn wel besteed. De 59-65 stand zou later de grootste Leidse voorspong blijken. Via Amanze Egekeze en Donte Ingram stond Donar in een mum van tijd weer naast Zorg en Zekerheid Leiden. Een score van Midtgaard op assist van De Jong kwam in de derde minuut dan ook als geroepen om de run van Donar een halt toe te roepen. Coach Geert Hammink had met die gedachte in het achterhoofd ook al snel zijn eerste time-out genomen.

Halverwege het kwart nam Donar weer de leiding: 70-67. Een score van Dunn moest nog wel even teruggekeken worden, want was het nou wel of geen driepunter? Het was er wel eentje, dus stonden beide ploegen weer gelijk. In de slotfase waren de punten wel heel erg duur. Een lay-up van Luke werd aan de andere kant beantwoord door Mikalauskas, die zijn bonus vrije worp ook verzilverde. Donar kwam daarna niet meer door de Leidse verdediging, terwijl Midtgaard aan de andere kant twee vrije worpen benutte voor 72-75. Driepunters van Luke en Koenis (enkele seconden voor het eindsignaal) troffen geen doel. Zorg en Zekerheid Leiden kon dus terug naar Leiden reizen met een voorsprong van drie punten. In een serie van acht kwarten zijn we dus halverwege.

Mikalauskas werd topschutter aan Leidse zijde met 19 punten, Midtgaard kwam tot 15 punten. Dunn scoorde 14 punten en Ververs was goed voor 11 punten.