87-68

Datum: woensdag 25 mei 2022 · 19:00

ZZ Leiden komt op matchpoint

Zorg en Zekerheid Leiden is een wedstrijd verwijderd van het kampioenschap. Heroes Den Bosch speelde 25 minuten lang goed basketbal, maar daarna nam Zorg en Zekerheid Leiden het heft in handen. Verdedigend wist de Leidse ploeg Heroes Den Bosch af te stoppen, aanvallend was Jhonathan Dunn niet meer te houden. In het derde kwart scoorde Dunn 18 punten op rij. Zorg en Zekerheid Leiden wist de pot uiteindelijk te winnen met 87-68.

Wie zou er als eerste op matchpoint komen en wanneer zou een thuisploeg erin slagen om eens een keer de winst in eigen huis houden? Dat waren de vragen voorafgaand aan de derde wedstrijd in de finale van de play-offs. In een uitverkochte Vijf Meihal was sprake van een blauwe zee. De Leidse supporters gingen gehuld in de gratis aangeleverde blauwe shirts.

Via een driepunter van Arunas Mikalauskas nam Zorg en Zekerheid Leiden een 3-2 voorsprong. Mikalauskas was sowieso erg actief in de openingsfase. De Litouwse forward scoorde 10 van de eerste 12 punten van Zorg en Zekerheid Leiden, maar aan de andere kant scoorde Shane Hammink er ook op los. Beide spelers sloten het eerste kwart met 10 punten af. De voorsprong was na 10 minuten voor Heroes Den Bosch (22-26), waarbij het verschil werd gemaakt door de driepunters: één voor Zorg en Zekerheid Leiden, vier voor Heroes Den Bosch.

Boy van Vliet zette Heroes Den Bosch meteen aan het begin van het tweede kwart op 22-28, maar zoals in het verleden al zo vaak gebeurde, was daar weer Worthy de Jong. Mister ZZ Leiden was in dit kwart goed voor 10 punten, maar Heroes Den Bosch bleef op voorsprong staan. Met nog 2’30 te gaan tot de rust, was het 36-43 en zaten bij de Leidse ploeg ook nog eens drie man al op drie persoonlijke fouten: Mikalauskas, Peter Olisemeka en Jhonathan Dunn. Een buzzer beating drietje van De Jong zorgde voor een 41-44 ruststand.

De eerste paar minuten na de pauze waren nog wel voor Heroes Den Bosch. Via een driepunter van Edin Maxhuni en een score van Thomas van der Mars liep het verschil op naar 8 punten. Op dat moment nam Dunn de wedstrijd over. Vanuit alle standen begon hij raak te schieten en scoorde 18 punten op rij voor de Leidse formatie. Ondanks twee snelle time-outs van Erik Braal was Zorg en Zekerheid Leiden niet meer af te remmen. Van 43-51 werd het 59-52 en zag de wereld er opeens heel anders uit. Met nog twee minuten te spelen in het derde kwart tilde De Jong met een driepunter het verschil boven de 10 punten: 66-54. Met drie rake vrije worpen sloot Dunn het derde kwart af: 69-58. Dit kwart werd mede door 21 punten van Dunn en een iets aangepaste Leidse verdediging met 28-14 door Zorg en Zekerheid Leiden gewonnen.

De Leidse ploeg ging in het vierde kwart meteen goed door. Driepunter De Jong, lay-up Mikalauskas, lay-up De Jong, lay-up Einaras Tubutis. Na vier minuten spelen in het laatste kwart stond er een verschil van 20 punten op de borden: 78-58. Keime Helfrich zorgde voor de eerste Bossche score in het vierde kwart door een drietje raak te schieten, maar Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde meteen met een dunk van Tubutis. Een bommetje van Dunn bracht bij 83-61 het grootste verschil in de wedstrijd. Er werd aan beide kanten nog wat gewisseld, waarbij Olisemeka nog even snoeihard over Florian Rijkers heen dunkte. Uiteindelijk werd het 87-68. Dat betekent dus matchpoint voor Zorg en Zekerheid Leiden. Vrijdag vindt wedstrijd 4 in Den Bosch plaats.

Jhonathan Dunn was goed voor 28 punten. Worthy de Jong tekende voor 20 punten en 8 rebounds. Arunas Mikalauskas was de derde speler in de dubbele cijfers met 14 punten.