85-77

Datum: woensdag 16 maart 2022 · 19:30

ZZ Leiden schrijft geschiedenis

Zorg en Zekerheid Leiden heeft woensdagavond geschiedenis geschreven. De Leidse ploeg wist zich voor het eerst in haar bestaan te plaatsen voor de halve finale van de FIBA Europe Cup. In eigen huis moest met vier punten verschil gewonnen worden van HAKRO Merlins Crailsheim, het werden er uiteindelijk acht: 85-77. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Zorg en Zekerheid Leiden een 83-62 bijna uit handen gaf. Op 30 maart start de halve finale met een thuiswedstrijd tegen Bahcesehir College uit Turkije.

De boodschap was duidelijk. Winnen met vier punten verschil of meer. Al binnen anderhalve minuut was die marge bereikt door een driepunter van Jhonathan Dunn en twee scores van Arunas Mikalauskas: 7-2. Na vier minuten was de marge na een drietje van Mikalauskas zelfs opgelopen tot 7 punten: 16-9. Daarna stokte de aanval en kwam Crailsheim aan de hand van T.J. Shorts II snel terug in de wedstrijd. De rappe Amerikaan scoorde zelf of hij stelde zijn teamgenoten in staat makkelijke scores onder het bord af te ronden en driepunters raak te knallen. Ondanks drie rake vrije worpen van Maarten Bouwknecht zorgden bommetjes van Maurice Stuckey en Jaren Lewis alsmede een lay-up van Fabian Bleck voor een 23-24 stand na tien minuten spelen.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart met driepunters van Bouwknecht en Mikalauskas. Na twee rake vrije worpen van Worthy de Jong gaf het scorebord 31-24 aan. Het massaal opgekomen publiek liet van zich horen, maar drie aanvallen later was het al weer gelijk: 33-33. Halverwege het tweede kwart had Crailsheim een 37-41 voorsprong bewerkstelligd.
Via Bouwknecht en twee drietjes van Asbjørn Midtgaard bleef Zorg en Zekerheid Leiden aanhaken. Twee drietjes van Bogdan Radosavljevic zorgden voor 45-49, maar het eindschot was voor de thuisploeg. Twee rake driepunters van Dunn bezorgden de Leidse formatie een 53-49 ruststand.

Na de pauze trok Crailsheim de stand aanvankelijk weer recht. Mede door een score na een aanvallende rebound van Einaras Tubutis liep de Leidse ploeg uit naar 63-55. Toch wisten de Duitsers niet van opgeven. Via Terrell Harris en Shorts werd het weer 63-60. Crailsheim leek al wel te wankelen, zeker omdat de driepunters niet meer vielen. Wat volgde was een 15-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Via twee dunks na steals van De Jong en vijf punten van Bouwknecht werd het derde kwart afgesloten bij 72-60.

Die run ging in het laatste kwart nog even door. Via driepunters van Mikalauskas en Bouwknecht werd het 78-60 voordat Crailsheim via Stuckey eindelijk weer tot scoren kwam. Vijf minuten lang had Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging dicht weten te houden. Dunn scoorde uit een aanvallende rebound na zijn eigen misser, waarna Bouwknecht met zijn vierde driepunter uitpakte: 83-62 met nog zeven minuten te gaan.

Crailsheim, dat tegen het einde van het derde kwart Shorts met een blessure uit zag vallen, ging vervolgens vol op de driepunter spelen. Stuckey en twee keer Harris brachten de marge snel terug naar 83-71. Zorg en Zekerheid Leiden leek de weg kwijt. Opeens werd er veel balverlies geleden en onnodige persoonlijke fouten gemaakt. Scoren was er niet meer bij. De Jong had na een Leidse turnover nog wel een chase doen block op Harris, maar met nog 10 seconden te gaan stapte Mikalauskas over de lijn om een balinname van Crailsheim te verhinderen. Dat kwam de Litouwer op een technische fout te gaan. Radosavljevic benutte de vrije worp voor 83-77 en balbezit voor Crailsheim. Diezelfde Radosavljevic miste vervolgens een driepunter die het verschil terug had kunnen brengen tot drie punten en mogelijk een verlenging. Midtgaard werd snel naar de lijn gestuurd, waar de Deen niet faalde. De eerste punten voor Zorg en Zekerheid Leiden in iets meer dan zeven minuten waren belangrijk. Via deze 85-77 zege gaat de Leidse ploeg door naar de halve finale.

Daarin wacht dus Bahcesehir College, dat in de eerste groepsfase twee keer van Zorg en Zekerheid Leiden wist te winnen. In Leiden werd het 69-79, in Istanboel vervolgens 84-61.

Maarten Bouwknecht eindigde het duel met 23 punten, Mikalauskas droeg 17 punten bij. Einaras Tubutis plukte 13 rebounds. Bij Crailsheim werd Harris topschutter met 18 punten.