72-77

Datum: zondag 13 februari 2022 · 19:00

ZZ Leiden sneuvelt in bekertoernooi

Zorg en Zekerheid Leiden is zondagavond uitgeschakeld in het bekertoernooi. In het tweede duel in de halve finale (derde topwedstrijd in vijf dagen tijd) begon de Leidse ploeg met een voorsprong van drie punten. Halverwege het tweede kwart zag het er nog goed uit toen de Leidse ploeg met 23-14 voor kwam. Na de pauze pakte Heroes Den Bosch uit met een 11-0 run. In de slotfase knokte Zorg en Zekerheid Leiden zich met een driepunter van Jhonathan Dunn terug naar 72-75. In de laatste 10 seconden besliste Edon Maxhuni het duel in het voordeel van Heroes Den Bosch: 72-77.

Het begin van het tweede duel uit de halve finale was wat rommelig aan beide zijden. Na iets meer dan vier minuten spelen was het pas 4-4, waaronder een dunk van Asbjørn Midtgaard. Wat al snel duidelijk werd, was dat het een puntje-puntje wedstrijd zou worden. De eerste run kwam van Zorg en Zekerheid Leiden. Vijf punten op rij van Dunn zorgden voor een 13-9 tussenstand op drie minuten van het einde van het eerste kwart. Heroes Den Bosch, spelend zonder de zieke Shane Hammink, wist de marge aan het eind van het eerste kwart terug te brengen naar 16-12.

De start van het tweede kwart was opnieuw voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via scores van Luuk van Bree, Maarten Bouwknecht (driepunter) en Midtgaard liep de luid aangemoedigde Leidse ploeg uit naar 23-14. Zorg en Zekerheid Leiden verzuimde om het verschil groter te maken, waardoor Heroes Den Bosch de aansluiting weer wist te vinden. Driepunters van Austin Price, Clay Mounce en Mike Carlson maakten een snelle terugkeer mogelijk. Een and-1 van Dwayne Lautier-Ogunleye zette Heroes den Bosch zelfs op een 30-31 voorsprong. Twee rake vrije worpen en een dunk na een steal van Worthy de Jong brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer aan de goede kant van de score. Maxhuni bepaalde de ruststand op 34-33.

Na de pauze bracht Dunn de Leidse ploeg nog één keer op voorsprong: 36-35. Daarna zat er een deksel op de Leidse basket, terwijl Heroes Den Bosch makkelijk bleef scoren. Ineens stond het 36-46 en was Leiden in last. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug, mede door een technische fout van Maxhuni voor flopping. Een dunk van Midtgaard betekende 42-48 met nog drie minuten te spelen in het derde kwart. Hoewel Heroes Den Bosch vervolgens weer een gat van 10 punten wist te slaan, was goed werk van Dunn en Van Bree de reden dat de achterstand aan het eind van het derde kwart gehalveerd was: 49-54.

Een lay-up van Bouwknecht aan het begin van het laatste kwart zette beide partijen, vergeleken over twee wedstrijden, weer op gelijke hoogte. Halverwege het kwart dunkte Thomas van der Mars het verschil weer naar 10 punten in dit duel: 58-68. Een steal van Dunn gevolgd door een dunk van De Jong bracht Zorg en Zekerheid Leiden weer dichterbij. Bouwknecht benutte vervolgens twee van de drie hem toegekende vrije worpen, Einaras Tubutis kreeg een fout mee op een score, alleen miste hij zijn bonus vrije worp. Al met al was het wel weer 69-70 en zat Zorg en Zekerheid Leiden voor even in de plus. Heroes Den Bosch antwoordde met scores van Van der Mars en Carlson. Een drietje van Carlson leek de dolksteek, maar het schot had zijn handen te laat verlaten.

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog genoeg kansen, maar de schoten vielen niet, getuige ook een overall schotpercentage van 34,54% en 22,2% van achter de driepuntslijn. Maxhuni kon met nog 16 seconden te gaan de wedstrijd beslissen, maar de Fin miste één vrije worp. Uit de Leidse time-out kwam de driepunter van Dunn. Alleen waren er nog wel 10 seconden te spelen. Na een time-out van Heroes Den Bosch dribbelde Maxhuni de bucket in en schoot 72-77 op het bord. In de laatste vier seconden kwam de bal nog wel bij De Jong, maar zijn schot kwam na de zoemer. Derhalve hield het bekeravontuur van Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale op.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden voor rust nog kon leunen op de rebound (20-17 voor de Leidse ploeg, waaronder 10 aanvallende rebounds), daar was het Heroes Den Bosch dat na de pauze het reboundduel in haar voordeel besliste en gecombineerd met het lage schotpercentage van Zorg en Zekerheid Leiden daarmee ook de wedstrijd won.