59-77

Datum: woensdag 2 februari 2022 · 17:30
Locatie: Bemowo, Warschau (Polen)

Knappe prestatie van ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Polen uitstekende zaken gedaan. De Leidse ploeg boekte in Warschau een 59-77 tegen Legia en werkte daarmee de nederlaag van 12 punten in Leiden weg. Zorg en Zekerheid Leiden ruikt de kwartfinale van de FIBA Europe Cup, maar is daar nog geenszins zeker van.

Legia Warschau ging goed van start en pakte ondanks een stevige doordunk van Einaras Tubutis een 10-6 voorsprong. In het tweede deel van het eerste kwart nam de Leidse ploeg na een steal plus dunk van Jhonathan Dunn het heft in handen. Via driepunters van Asbjørn Midtgaard, de sterk spelende Marijn Ververs en Dunn liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een voorsprong van 10 punten: 13-23. Toch deed Legia Warszawa nog iets terug: 16-24 na 10 minuten spelen.

In het tweede kwart pakte Zorg en Zekerheid Leiden de draad weer op. Zo gooide Maarten Bouwknecht een drietje via he bord binnen net voordat de 24-seconden klok afging. Na een lobje van Worthy de Jong naar Dunn kwam de Leidse ploeg met nog drie minuten tot de rust op een voorsprong van 11 punten: 24-35. Daarna bleef Zorg en Zekerheid Leiden, op een dunk van Midtgaard na, tot de rust droog staan. Legia wist de schade bij rust dan ook te beperken tot twee punten: 35-37.

De eerste fase na de pauze was van beide zijden rommelig. Tubutis en Midtgaard waren als eersten bij de les en zorgden voor een 35-42 stand na bijna vier minuten spelen. Arunas Mikalauskas verstapte zich tegelijkertijd en moest voor een behandeling naar de kant. Daarna herpakte Legia zich enigszins, tot vier minuten voor het einde van het derde kwart. Van 42-44 rende Zorg en Zekerheid Leiden via dunks van Tubutis en Midtgaard en een acrobatische score van De Jong weg naar 42-52.

Met een stand van 47-53 begon Zorg en Zekerheid Leiden aan het laatste kwart. Dan is het hartstikke fijn als je meteen de eerste 9 punten scoort. Bijvoorbeeld veroorzaakt door Bouwknecht die een bal binnen hield en hem via De Jong weer terug kreeg om vrij te kunnen scoren. Of wat dacht je van scores en blocks van de voor rust enigszins onzichtbare Tubutis. Vrijwel iedere misser leverde ook nog eens een aanvallende rebound op. Halverwege het kwart was het door een bommetje van Luuk van Bree en een score van Bouwknecht 49-67 en leek niets de overwinning in de weg te staan.

Legia nam nog wel een time-out, maar iedere Poolse score werd door Zorg en Zekerheid Leiden van het juiste antwoord voorzien. Met twee rake vrije worpen bepaalde Ververs de eindstand uiteindelijk op 59-77.

Zorg en Zekerheid Leiden speelt volgende week woensdag thuis tegen Parma-Parimatch, terwijl Legia Warszawa thuis speelt tegen Bayreuth. Een week later volgt dan nog de inhaalwedstrijd Parma-Legia. In principe kunnen de drie ploegen dus nog gelijk eindigen met ieder vier overwinningen en twee nederlagen. Dan gaat het onderling resultaat tellen. Zorg en Zekerheid Leiden staat nu +9, Parma -1 en Legia Warszawa -8. Als Zorg en Zekerheid Leiden van Parma-Parimatch wint, is de Leidse ploeg groepswinnaar. Een nederlaag van 8 tegen Parma-Parimatch volstaat ook, want dan blijft het Leidse doelsaldo positief en er zal altijd één ploeg zijn voor wie dat niet opgaat. Het is bij een Leidse nederlaag alleen onduidelijk in hoeverre de ploeg van Geert Hammink als groepswinnaar of nummer twee doorgaat. Dus zeker nog een weekje wachten voordat er een feestje gevierd kan worden.

Scores: Ververs 17, Midtgaard 17 (9 rebounds), Dunn 12, Tubutis 11 (13 rebounds, 2 blocks), Bouwknecht 9, De Jong 6 en Van Bree 5.