89-68

Datum: zaterdag 5 februari 2022 · 19:30
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden zet Den Helder Suns opzij

Zorg en Zekerheid Leiden heeft tussen de twee Europese duels geen schade opgelopen. Tegen Den Helder Suns speelde de Leidse ploeg grote delen van de wedstrijd geconcentreerd. Op de momenten dat Den Helder terug leek te komen, maakte Zorg en Zekerheid Leiden snel een einde aan de Helderse aspiraties. Via een ruststand van 43-35 werd het 89-68 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

In het basketbal, maar ook in andere sporten zie je vaak dat een ploeg die Europees speelt in de Nederlandse competitie onverwacht tegen puntenverlies oploopt. Zorg en Zekerheid Leiden heeft natuurlijk een druk programma, is momenteel op drie fronten actief en het vele reizen hakt er best wel in. Toch was hier vanavond nauwelijks sprake van. Vrijwel de gehele wedstrijd had Zorg en Zekerheid Leiden de controle over de Den Helder Suns. Op 20 seconden na, toen het gelijk stond, genoot de Leidse ploeg een voorsprong.

Door een driepunter van Einaras Tubutis en zes punten van Jhonathan Dunn (zijn enige scores in dit duel) pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 9-2 voorsprong. Het pleit voor de Suns dat zij niet in paniek raakten en hun eigen spelletje bleven spelen. Natuurlijk kwam Asbjørn Midtgaard een paar keer door met verwoestende dunks, aan de andere kant zette Sam Huurman een keer Tubutis op een poster. Twintig seconden voor het einde van het eerste kwart kwam Den Helder langszij, maar een drietje van Luuk van Bree zorgde voor 18-15 na 10 minuten.

In het tweede bedrijf kwam Zorg en Zekerheid Leiden wat ruimer voor, maar telkens knokten de Suns zich terug, onder meer door een bommetje van Troy Koehler en diverse scores van Ben Kovac. Halverwege het kwart had Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje geslagen van 12 punten (32-20), maar bij rust was het verschil door een verre driepunter van Nino Gorissen teruggebracht tot acht punten: 43-35. Opvallend was dat de Leidse verdediging Stan van den Elzen geen centimeter gaf. Slechts één keer wist hij een schot te lossen, dat overigens geen doel trof.

Binnen twee minuten na de pauze was er na weer een dunk van Midtgaard een marge van 15 punten ontstaan: 50-35. Den Helder Suns perste er vervolgens een 9-0 run uit, met daarin het eerste punt van Van den Elzen: 50-44. Geert Hammink nam meteen een time-out om zijn manschappen weer op scherp te zetten. Zeven punten van Van Bree, die tot 25 punten kwam, en een drietje van de vooraf gehuldigde Worthy de Jong als speler van de maand december zorgden voor een 10-0 Leidse run en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld.

Een dunkende Tubutis kwam weer tot een double double met 16 punten en 12 rebounds. De Jong liet in het vierde kwart weer een paar onnavolgbare acties zien en zo liep het verschil snel op tot bijna 30 punten: 85-57. Zorg en Zekerheid Leiden was inmiddels diep de bank opgegaan. Kevin Jonathan wist nog te scoren, waardoor 10 van de 11 ingezette spelers tot scoren wisten te komen. Alleen Lucas Kruithof slaagde daar niet in. Aan Helderse zijde prikte Kovac (topscorer met 19 punten) er nog een paar puntjes in en Van den Elzen wist nog tot 9 punten te komen. Daardoor bleef de Leidse zege beperkt tot 21 punten (89-68), maar dat was ruim voldoende. Plus dat geen enkele speler een blessure aan dit duel overhield en dat is wel zo prettig met het oog op de wedstrijd van komende woensdag tegen Parma-Parimatch.