79-75

Datum: woensdag 9 februari 2022 · 19:30
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden bereikt kwartfinale FIBA Europe Cup

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in een nagelbijter eerste klas de kwartfinale van de FIBA Europe Cup weten te bereiken. In de volgepakte Vijf Meihal, geheel volgens de coronamaatregelen toegestaan, werd Parma-Parimatch met 79-75 verslagen. Dit betekent dat Zorg en Zekerheid Leiden als groepswinnaar doorgaat naar de laatste acht, met vijf zeges uit zes wedstrijden. Wie de tegenstander wordt, is nog niet bekend.

Wie vooraf had durven beweren dat Zorg en Zekerheid Leiden de tweede groepsfase door zou komen, zou voor gek zijn verklaard. Drie ploegen met een begroting die minstens vijf keer zo groot is als die van Zorg en Zekerheid Leiden. Misschien één keertje winnen, te meer daar de kwalificatie voor de tweede groepsfase aan een zijden draadje heeft gehangen.

Hoe anders is het gelopen. Zorg en Zekerheid Leiden versloeg Bayreuth, Legia Warszawa en Parma Parimatch in uitwedstrijden, terwijl Bayreuth ook in Leiden werd verslagen. Alleen Legia Warszawa wist een keer van Leiden te winnen, in de Vijf Meihal. Doordat niet alle wedstrijden gespeeld waren, was het dus tot woensdagavond onduidelijk of Zorg en Zekerheid Leiden door zou gaan. Winnen betekende groepswinnaar, verliezen met maximaal acht punten betekende sowieso doorgaan, alleen moest het dan volgende week dinsdag duidelijk worden of dat als eerste of tweede zou zijn. Een ruimere nederlaag en een overwinning dinsdag van Legia in Rusland had uitschakeling kunnen betekenen.

Rekenen wilde coach Geert Hammink niet. Er moest gewoon gewonnen worden en op eigen kracht de volgende ronde bereikt worden. Het duurde even voor de eerste score (Marijn Ververs) viel, maar Parma had ook nog niet veel laten zien. Via een drietje van Einaras Tubutis kwam de Leidse ploeg op 5-0, maar via driepunters kwam de Russische ploeg halverwege het eerste kwart op een 9-10 voorsprong. Die voordelige marge duurde 15 seconden en daarna moest Parma consequent in de achtervolging. Via onder meer een driepunter van Worthy de Jong en zes punten van Arunas Mikalauskas sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 20-14 voorsprong af.

De Leidse ploeg opende het tweede kwart met driepunters van Jhonathan Dunn en Luuk van Bree en pakte meteen een 28-16 voorsprong. Via scores van Evgeni Voronov en Mareks Mejeris kwam Parma terug tot 28-25, maar via driepunters van Dunn en Maarten Bouwknecht wist Zorg en Zekerheid Leiden de voordelige marge te herstellen. Een 4-point play van Mikalauskas en een doordunk van Asbjørn Midtgaard vlak voor het rustsignaal zorgden voor een 44-36 pauzestand.

Wie verwacht had dat de Russen na de pauze uit een ander vaatje zouden tappen, kwam bedrogen uit. Via Ververs (driepunter) en scores van Dunn en Mikalauskas liep de Leidse ploeg uit naar een 54-39 voorsprong, naar later bleek het grootste verschil in de wedstrijd. Toch kwamen de Russen terug. Mismatches werden uitgebuit en de scores kwamen van dicht bij de ring. Hoewel de Leidse ploeg het derde kwart nog wel met één punt verschil wist te winnen, was de marge geslonken tot 9 punten: 61-52.

Het laatste kwart werd een fysieke slijtageslag. Via vijf punten op rij van De Jong en een vrije worp van Bouwknecht na technische fout van Adan Juskevicius en een drietje van Dunn bleef de marge in de eerste zes minuten rond de 10 punten hangen. Echter, binnen anderhalve minuut slonk de marge naar vier punten door scores van Voronov en een driepunter van Nicolai Zhmako: 72-68. Midtgaard kwam toen door met twee scores en Tubutis had ook een floater met bord voor 78-73. Na een score van Mejeris werd Midtgaard met nog 25 seconden te gaan naar de lijn gestuurd. De Deen miste beide vrije worpen, maar Tubutis pakte de aanvallende rebound. Dit keer werd er een fout gemaakt tegen De Jong, die één vrije worp benutte voor een 79-75 stand. Met nog een seconde te gaan maakte De Jong een persoonlijke fout op een driepunter van Juskevicius. Geheel in stijl miste de Rus drie vrije worpen (als ploeg kwam Parma niet verder dan 7 uit 23), waarna de wedstrijd ten einde kwam: 79-75.

Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu eerst gaan richten op de tweestrijd voor de Basketball Cup met Heroes Den Bosch. Vrijdagavond wordt er in Den Bosch gespeeld, de return is zondag om 19.00 uur in de Vijf Meihal.