78-90

Datum: woensdag 15 december 2021 · 20:30

Legia Warszawa neemt punten mee uit Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de goede zege in Bayreuth geen vervolg kunnen geven. Alleen in het tweede kwart imponeerde Zorg en Zekerheid Leiden met een 22-0 run, maar vlak voor rust was Legia Warszawa al weer bijna op gelijke hoogte. Na de pauze namen de Polen de leiding en hoefden ze niet meer terug te kijken: 78-90.

De eerste thuiswedstrijd in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup moest Zorg en Zekerheid Leiden het opnemen tegen het sterke Legia Warszawa. De Poolse formatie was de eerste groepsfase zonder nederlaag doorgekomen en ging vorige week net aan onderuit tegen Parma-Parimatch: 70-72.

Asbjørn Midtgaard zette de Leidse ploeg met twee rake vrije worpen nog wel op een voorsprong, maar daarna nam Legia Warszawa het heft in handen. De Poolse formatie profiteerde van Leids balverlies en liep langzaam uit. Midtgaard kwam nog wel door met een dunk, maar dat bleek meteen het laatste wapenfeit van de Deen, die de wedstrijd afsloot met 4 punten en 4 rebounds. Door vrije worpen van Worthy de Jong en een coast-to-coast dunk van Jhonathan Dunn haakte Zorg en Zekerheid Leiden bij 10-14 weer aan. Nadat de Polen weer weggelopen waren naar 13-23 tekende Arunas Mikalauskas met een verre driepunter voor de laatste score van het eerste kwart: 16-23.

Raymond Cowels III, die acht jaar geleden voor Den Helder Kings uitkwam, opende het tweede kwart met een driepunter voor 16-26. Daarna liet Zorg en Zekerheid Leiden zien wat het allemaal kan. Mede door een serie van vijf driepunters (Worthy de Jong 2, Einaras Tubutis 1, Maarten Bouwknecht 1, Luuk van Bree 1) zette Zorg en Zekerheid Leiden een 22-0 run neer om met 38-26 aan de leiding te komen. Meer dan vijf minuten wisten de Polen niet tot scoren te komen. Muhammad-Ali Abdur Rahkman brak uiteindelijk de ban met een driepunter. Worthy de Jong en Marijn Ververs scoorden ook nog eens van buiten de driepuntslijn, maar bij rust bedroeg de voorsprong slechts vijf punten: 46-41. Worthy de Jong stond toen al op 17 punten.

Ondanks vijf punten op rij van Worthy de Jong kwam Legia Warszawa bij 51-51 langszij. Zorg en Zekerheid Leiden kwam er aanvallend niet echt meer aan te pas en moest lijdzaam toezien dat Legia Warszawa aan de hand van Strahinja Jovanovic en Raymond Cowels III langzaam afstand nam. De ervaren guard Lukasz Koszarek bepaalde in de buzzer de stand na drie kwarten op 58-64.

Met vijf snelle punten aan het begin van het laatste kwart sloeg Legia Warszawa meteen een kloofje: 58-69. Even kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog terug tot 64-71, maar met nog drie minuten te gaan was de marge opgelopen naar 16 punten: 68-84. Zorg en Zekerheid Leiden rechtte nog één keer de rug en bracht de marge terg tot 10 punten, maar vlak voor tijd bepaalde Jovanovic de eindstand op 78-90.

Worthy de Jong sloot de wedstijd af met 32 punten, 6 uit 6 driepunters, 8 rebounds, 8 assists, 3 steals en 3 blocks. Dat leverde hem een waanzinnig hoge efficiency score op van 42. Luuk van Bree had 12 punten en Jhonathan Dunn finishte met 10 punten.

“We hebben te veel punten tegen gekregen”, moest coach Geert Hammink na afloop bekennen. “Alle credits voor Legia Warszawa, want ze schoten diverse moeilijke ballen raak. Zij waren vandaag beter. Om zo’n wedstrijd winnen, moet je snel teambasketbal spelen. Te vaak was de aanval te statisch.”