63-92

Datum: zondag 19 december 2021 · 14:00
Team: Eredivisie
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

Statistieken

ZZ Leiden boekt ruime zege tegen Donar

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de uitwedstrijd tegen Donar in winst weten om te zetten. Vooral Maarten Bouwknecht, die zijn jonge jaren bij Donar doorbracht, toonde een uitstekende vorm. Met 26 punten tegen 100 procent had de guard een grote inbreng. Bij rust was het verschil nog beperkt (32-39), maar na de pauze snelde Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 63-92 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden kende in MartiniPlaza geen beste start. De eerste drie aanvallen leverden twee keer lopen en een foute pass op. Plus dat Willem Brandwijk diverse pogingen wist te blokken. Pas na een kleine drie minuten zette Jhonathan Dunn de eerste Leidse score op de borden: 6-2. Vier punten op rij van Einaras Tubutis zorgden weer voor een gelijke stand. Donar liep vervolgens uit naar 14-8, maar driepunters van Dunn en Asbjørn Midtgaard brachten de stand op 14-14 en time-out voor Donar.

Maarten Bouwknecht tekende voor het eerste gaatje door vlak voor de buzzer een drietje te scoren en dat meteen in het begin van het tweede kwart nogmaals te doen: 16-22. Goed tegenspel van Jimmy Gavin hield Donar nog in de race tot drie minuten voor het einde van het tweede kwart. Een dunk van Midtgaard werd gevolgd door een technische fout van Donte Thomas. Vanaf de lijn liep Zorg en Zekerheid Leiden weg, Midtgaard tekende vervolgens voor 29-37. Uiteindelijk gingen beide partijen rusten bij 32-39.

Na de pauze zorgden twee scores van Tubutis op rij voor een gaatje van elf punten: 37-48. Via Gavin en Lotanna Nwogbo kwam Donar nog terug tot 46-52, naar verder liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet komen. Met name Midtgaard en Bouwknecht stonden pal. Met als gevolg een 47-64 voorsprong voor de Leidse ploeg na drie kwarten.

In het laatste kwart was Donar niet meer bij machte om de ontketende Leidse ploeg bij te houden. Bouwknecht en Marijn Ververs zorgden voor de aanvallende impulsen om door te stomen naar 50-77. Verdedigend gaf Zorg en Zekerheid Leiden de Groningers nauwelijks ruimte. De Leidse ploeg was zo oppermachtig dat Worthy de Jong in het vierde kwart niet meer binnen de lijnen kwam. Mikalauskas toonde aan weer wat op de weg terug te zijn.

Typerend voor het spel van Bouwknecht was een onderhands scoopshot via het bord op de rand van de 24 seconden. In het slot knalde Midtgaard zijn tweede drietje binnen. De laatste score was, tot vreugde van het hele team, een feilloze driepunter van Jamayro de Windt. Daarmee eindigde de vooraf als zwaar betitelde uitwedstrijd in een simpele zege voor Zorg en Zekerheid Leiden: 63-92.