78-73

Datum: woensdag 10 november 2021 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden houdt het spannend

Zorg en Zekerheid Leiden is nog volop in de race voor een plaatsje in de tweede ronde groepsfase. Directe plaatsing had mogelijk geweest wanneer de Leidse ploeg vanavond met 14 punten verschil van Mornar Bar had gewonnen, maar dat zat niet in. Aangemoedigd door het fanatieke publiek in de weer goed gevulde Vijf Meihal wist Zorg en Zekerheid Leiden het duel wel te winnen: 78-73. De beslissing valt volgende week. Zorg en Zekerheid Leiden heeft het in eigen hand. Winst in Turkije volstaat en dan is er ook nog een tweede uitweg: Mornar Bar mag niet in Griekenland winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden wist wat het te doen stond: winnen en als het even kon met 14 punten verschil. Met een niet 100% fitte Asbjørn Midtgaard begon de Leidse ploeg aan het karwei. Jhonathan Dunn was on fire en zorgde voor de eerste 9 punten. Een paar keer was er een gaatje van vijf punten, maar verder weglopen was er voor de Leidse ploeg niet bij. Daarvoor boden Corey Davis en Trey Lewis, de twee rappe Amerikanen van Mornar Bar, te veel weerstand. In de laatste twee minuten van het eerste kwart verdween een 15-10 voorsprong als sneeuw voor de zon. Na tien minuten was er nog wel een voordelige marge van 1 punt: 17-16.

In het tweede kwart brachten Worthy de Jong, die in het eerste kwart nog een fraai block had op Williams Mosley, en Dunn Zorg en Zekerheid Leiden nog op een 26-24 voorsprong. Daarna plaatste de formatie uit Montenegro een 6-0 run. Met nog drie minuten tot de rust keek de Leidse ploeg tegen een 31-37 achterstand aan. Door goed werk van Midtgaard en Arunas Mikalauskas wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade bij rust te beperken tot één punt: 38-39.

In de eerste drie minuten van de tweede helft ging het nog redelijk gelijk op. Totdat Zorg en Zekerheid Leiden opeens een 8-0 run plaatste naar 53-45. Einaras Tubutis was tot die fase tamelijk onzichtbaar met voor rust 0 punten en 4 rebounds. De jonge Litouwer zou uiteindelijk eindigen op 6 punten en 10 rebounds. Taylor Smith zorgde er echter voor dat het gat niet groter werd: 55-51 na drie kwarten.

Binnen drie minuten had Mornar Bar in het laatste kwart Zorg en Zekerheid Leiden weer achterhaald: 60-60. Twee drietjes van Dunn en Mikalauskas hielden de hoop op directe plaatsing nog levend: 69-63, maar de tijd begon te dringen. Een stevige dunk van Midtgaard zorgde zelfs voor 71-63. Vrije worpen van Marko Jeremic en een dunk van Smith brachten Mornar Bar weer dichterbij. Zorg en Zekerheid Leiden speelde vervolgens Midtgaard vrij, maar de Deen werd door twee verdedigers tegen de vlakte gewerkt. Na overleg van de scheidsrechters werd de overtreding niet als onsportief bestraft. Midtgaard miste beide vrije worpen, waarna de Montenegrijnen weer dichterbij kwamen: 73-69 met nog één minuut te spelen.

Een fraaie assist van De Jong leidde tot een dunk van Tubutis. Nadat Mornar Bar had gemist, stelde Marijn Ververs met een lay-up plus rake bonus de Leidse zege definitief veilig. De winstpartij leidde tot een staande ovatie van het uitzinnige publiek. Volgende week woensdag valt dus de beslissing of Zorg en Zekerheid Leiden Europees mag overwinteren of dat de tournee in Turkije eindigt.

Jhonathan Dunn finishte met 22 punten, Arunas Mikalauskas kwam tot 18 punten en 7 rebounds. Worthy de Jong (12 punten) en Asbjørn Midtgaard (11 punten) zaten ook in de dubbele cijfers. Aan de zijde van Mornar Bar was Trey Lewis goed voor 17 punten, Taylor Smith droeg 14 punten bij.