59-85

Datum: zaterdag 6 november 2021 · 20:00
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

ZZ Leiden stelt orde op zaken in derde kwart

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Weert Basketbal Academie Limburg één helft naast zich moeten dulden. Na de pauze (37-38) maakte de Leidse ploeg snel een einde aan alle spanning. Spelend zonder de aan zijn voet geblesseerde Asbjørn Midtgaard denderde Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 59-85 overwinning. Einaras Tubutis was goed voor 23 punten. Het vizier kan nu weer gericht worden op de belangrijke thuiswedstrijd van woensdag tegen Mornar Bar.

Door het niet meespelen van Midtgaard kreeg Luuk van Bree een plekje in de starting five toebedeeld. Bij Basketbal Academie Limburg was Roel van Overbeek sneller dan aanvankelijk gedacht werd weer inzetbaar. Tevens maakte de Amerikaan DJ Mitchell zijn debuut voor de Limburgers.

De eerste zes punten van de wedstrijd waren voor Arunas Mikalauskas. Via een drietje van Jhonathan Dunn werd het 6-9, maar BAL was niet van zins zich te laten overrompelen door de Leidse formatie. Via vijf punten op rij van Mitchell liep BAL uit naar 15-11, maar vier rake vrije worpen van Worthy de Jong zorgden weer voor een gelijke stand. In deze fase van de wedstrijd had coach Geert Hammink Kevin Jonathan al ingebracht, niet veel later gevolgd door Quincy Tjon Affo.

Vlak na het begin van het tweede kwart sloeg BAL een gaatje naar 24-17. Mede door een dunk van Einaras Tubutis, die vijf punten op rij liet aantekenen, haakte Zorg en Zekerheid Leiden al weer snel aan. Worthy de Jong tekende na zijn steal voor de gelijkmaker, maar BAL stribbelde via Sander Hollanders nog even tegen: 33-28. Een 4-point play van Quincy Tjon Affo, in de buzzer van het signaal voor 24 seconden, werd gevolgd door een score van Maarten Bouwknecht. Twee scores van Luuk van Bree zorgden voor een ruststand van 37-38. Het was dus nog een wedstrijd.

Dat veranderde in het derde kwart. Zorg en Zekerheid Leiden trok de verdediging aan en was snel aan de andere kant van het veld. De Litouwse combinaties (pass van Arunas Mikalauskas op Einaras Tubutis) waren uitermate doeltreffend. Voeg daar nog eens vijf punten op rij aan toe van Jhonathan Dunn. Opeens was het 38-50 en had BAL een time-out nodig.
Even bleef het verschil rond de 14 punten steken, maar na een driepunter van Maarten Bouwknecht pakte Worthy de Jong een and-1 mee. Arunas Mikalauskas miste dan wel een vrije worp, maar was er als de kippen bij om de aanvallende rebound te pakken en twee punten aan te laten tekenen. Na drie kwarten gaf het scorebord 49-67 aan.

Einaras Tubutis voelde zich lekker en voegde in het vierde kwart nog eens 11 punten aan zijn totaal toe. Jamayro de Windt kwam in het vierde kwart ook nog van de bank om zo tegen zijn oude ploeg te spelen. De wedstrijd kabbelde rustig naar zijn einde. Via een 59-85 overwinning boekte Zorg en Zekerheid Leiden de zevende overwinning op rij.

De statistieken uit Weert kloppen niet bepaald. Zo zou Kevin Jonathan vijf punten hebben gescoord en had Zorg en Zekerheid Leiden als team maar 7 assists. De juiste scores zijn als volgt: Einaras Tubutis 23, Arunas Mikalauskas 13, Worthy de Jong 13, Jhonathan Dunn 11, Maarten Bouwknecht 9, Luuk van Bree 6, Marijn Ververs 6 en Quincy Tjon Affo 4.