112-87

Datum: zondag 23 mei 2021 · 16:00

ZZ Leiden deelt tik uit

Zorg en Zekerheid Leiden is de finale van de play-offs uitstekend begonnen. De ploeg speelde lekker agressief en werkte tegen hoge schotpercentages af. Heroes Den Bosch werd in het eerste kwart al op een 32-13 achterstand gezet. Bij rust hadden de bezoekers vier punten teruggewonnen (57-42). Na de pauze denderde Zorg en Zekerheid Leiden vrolijk door naar een maximale voorsprong van 37 punten (104-67). Uiteindelijk boekte Zorg en Zekerheid Leiden met 112-87 de eerste zege in een thuiswedstrijd in een finalereeks tegen Heroes Den Bosch. Een goed moment om die trend te breken en de stand op 1-0 te zetten.

Beide teams konden in hun sterkste opstelling aantreden. In principe had Heroes Den Bosch de luxe van een mannetje meer in de rotatie. Het begin was zoals verwacht. Zorg en Zekerheid Leiden zocht nadrukkelijk naar Emmanuel Nzekwesi om Thomas van der Mars in foutenlast te krijgen. Na drie minuten moest Van der Mars met twee kruisjes achter zijn naam al naar de bank worden gehaald. DeMario Mayfield bezorgde met een driepunters voor de eerste en laatst keer een voorsprong: 4-5. Daarna volgde een 14-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden, dat maar niet kon missen. Nzekwesi was verantwoordelijk voor de helft van de Leidse productie, Michael Finke droeg zeven punten aan. Worthy de Jong dunkte fraai na een snelle snijbeweging.

Anderhalve minuut voor het einde van het eerste kwart kwam Heroes terug tot 24-12, maar verder liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet komen. Via driepunters van Marijn Ververs en Finke alsmede een second chance score van Riley LaChance zorgden voor een zeer voortvarende start van Zorg en Zekerheid Leiden: 32-13 na tien minuten spelen.

Het tweede kwart was nog geen minuut bezig of Luuk van Bree vergrootte de marge met een drietje naar 20 punten: 35-15. Op assist van LaChance rondde De Jong een alley-oop af. Na nog geen drie minuten spelen werd de grootste Leidse voorsprong van de eerste helft bereikt, toen LaChance uit de fastbreak voor 41-18 tekende. Lange tijd bleef het verschil rond 20 punten hangen. LaChance gooide er twee drietjes in, aan de andere kant kwam Mayfield door met een driepunter en een and-1. Drie minuten voor rust, bij een stand van 53-31, stokte de Leidse scoringsmachine. Mede door een 4-point play van Miha Lapornik perste Heroes er een 11-0 run uit. In de laatste halve minuut voor rust betaalde Zorg en Zekerheid Leiden met gelijke munt terug. Een 4-point play, die in de play-offs opvallend vaak gefloten worden, bracht de ruststand op 57-42 in Leids voordeel. Zorg en Zekerheid Leiden had al vier spelers in de dubbele cijfers: Nzekwesi 13, Finke 13, LaChance 12 en Worthy de Jong 10. Bij Heroes stond alleen het vizier van Mayfield op scherp, getuige zijn 15 punten. De Leidse ploeg werkte tegen 60% af en zelfs 64% van buiten de driepuntscirkel.

Met een hookshot bracht Van der Mars Heroes na rust terug tot 13 punten, maar weer reageerde Zorg en Zekerheid Leiden attent. Nzekwesi schoot vanaf de platte voet een schotje binnen en Giddy Potts gooide er een bommetje bovenop voor 62-44. Aan het begin van de vierde minuut liet Lapornik zich gaan. Hij sloeg De Jong op het achterhoofd. Scheidsrechter Arnoud van Bochove stond er bovenop en stuurde Lapornik van het veld. Heroes Den Bosch was van slag, Zorg en Zekerheid Leiden profiteerde. De Leidse ploeg liep mede door drietjes van Finke en Van Bree en vrije worpen van De Jong en Nzekwesi weg naar een 75-46 voorsprong net over de helft van het kwart.

Vrije worpen van Nick King en een score van De Jong brachten de marge anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart op 30 punten: 82-52. Zorg en Zekerheid Leiden was niet te stoppen. Dankzij acht punten op rij van LaChance werd het derde kwart afgesloten bij een stand van 90-57.

Aan het begin van het vierde kwart scoorden beide ploegen om en om. Even gaf Zorg en Zekerheid Leiden, dat Nzekwesi en De Jong al vroeg in de tweede helft op de bank had zitten, gas. Via twee vrije worpen van Finke, een harde dunk van King en een driepunter van Potts zorgden voor het grootste verschil in de wedstrijd: 104-67.

Geert Hammink bracht op dat moment Mees van ‘t Hoff (hij speelde voor rust al een aantal seconden), Jamayro de Windt, Romano Sibilo en Troy Koehler binnen de lijnen. Dit viertal, aangevuld met Van Bree, mocht de wedstrijd uitspelen. Heroes Den Bosch deed nog iets terug, maar het uitroepteken van de wedstrijd werd geplaats door een zeer harde dunk van Koehler. Daarmee bracht hij de eindstand op 112-87 en de stand in de serie aldus op 1-0.

In dit soort wedstrijden reken je er eigenlijk op dat de meeste scores van De Jong en Nzekwesi zouden komen. Het is voor Zorg en Zekerheid Leiden des te prettiger dat dit nu niet het geval was. De eer van topscorer werd gedeeld door Finke en LaChance met ieder 23 punten. Overigens voerde Zorg en Zekerheid Leiden het overall schotpercentage na rust nog even op naar 63,5%.