91-74

Datum: donderdag 20 mei 2021 · 20:30

Vijfde finaleserie voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich donderdagavond voor de vijfde keer in haar bestaan voor de eindstrijd geplaatst. De goede start van Landstede Hammers werd snel geneutraliseerd. In de laatste vijf minuten van het tweede kwart zorgde een 12-0 run voor een marge van 10 punten bij rust: 51-41. Na de pauze werd het verschil naar 21 punten getild (77-56) en daarmee was de wedstrijd gespeeld. In de eindstrijd stuit Zorg en Zekerheid Leiden op Heroes Den Bosch. De eindstand was 91-74.

Nick King was voor Zorg en Zekerheid Leiden weer inzetbaar en dat scheelde een slok op een borrel. Zo was de rotatie toch een mannetje breder en kon er meer rust worden gegeven aan andere spelers. Iets wat de Leidse ploeg in Zwolle niet kon, waardoor de serie met één wedstrijd werd verlengd. Emmanuel Nzekwesi scoorde de eerste 4 punten van Zorg en Zekerheid Leiden, maar Landstede Hammers was nog niet onder de indruk. De Zwolse lange mannen Noah Dahlman, Jozo Rados en Kayel Locke zorgden voor een 4-10 voorsprong van Landstede Hammers.

Via drietjes van Michael Finke en Marijn Ververs haakte de Leidse ploeg snel weer aan. Met zijn tweede driepunter schoot Finke Zorg en Zekerheid Leiden bij 16-14 weer naar een voorsprong. Een rake vrije worp van King was het afsluitende moment van het eerste kwart dat door Zorg en Zekerheid Leiden met 21-20 werd gewonnen.

In het tweede kwart bracht Yasiin Joseph Landstede weer op voorsprong (23-25), maar Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde met een 6-0 run (vier vrije worpen van Riley LaChance en een lay-up van Giddy Potts). Toch kwamen de Zwollenaren weer aan de goede kant van de score te staan door vijf punten op rij van Joseph en een and-1 van Locke: 31-33. Met nog vier minuten tot de pauze gaf het scorebord 34-37 aan. Dat werd de fase waarin Zorg en Zekerheid Leiden toesloeg met een 12-0 run, mede dankzij de eerste score van Worthy de Jong en een drietje van Potts. Via een and-1 van Ververs en vrije worpen van Potts en Ververs werd de rust bereikt met een stand van 51-41.

Opvallend was dat Landstede Hammers pas één aanvallende rebound had weten te pakken, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden daar acht keer in slaagde. Daarnaast viel de Leidse ploeg vaker dan voorheen de ring aan en dat leverde voor rust 19 vrije worpen op.

Jhonathan Dunn bracht in de eerste fase na de rust de marge door drie rake vrije worpen terug naar 7 punten: 53-46. Drie punten op rij van Nzekwesi en een jumpertje van De Jong herstelden de marge weer snel. Na drie minuten tekende Dahlman voor 58-48, maar daarna sloeg de Leidse ploeg weer toe. Via scores van Nzekwesi en Potts en vijf punten op rij van Ververs was het opeens 67-48 en was Landstede in last. Vervolgens zorgde een dunk van Nzekwesi voor 69-50. Twee scores van LaChance betekenden een kloof van 21 punten aan het eind van het derde kwart: 77-56.

Toen King de eerste 4 punten van het vierde kwart liet aantekenen voor 81-56 was wel duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden dit niet meer weg zou gaan geven. Halverwege het kwart kwamen de Zwollenaren terug tot 20 punten en pakte Geert Hammink een time-out om zijn spelers bij de les te houden. In de slotfase bracht Hammink ook nog de jonge Jamayro de Windt binnen de lijnen. Het was uiteindelijk King die Zorg en Zekerheid Leiden over de grens van de 90 punten schoot: 91-74.

Emmanuel Nzekwesi werd topschutter met 18 punten, Nick King tekende voor 15 punten. Voor Giddy Potts en Riley LaChance waren 14 punten weggelegd. De sterk verdedigende Marijn Ververs kwam tot 12 punten. Worthy de Jong kwam weliswaar maar tot 6 punten, maar noteerde verder wel 9 rebounds, 7 assists, 4 steals en 2 blocked shots.

In de finale stuit Zorg en Zekerheid Leiden nu op Heroes Den Bosch. Hammink en zijn assistent Stefan Philipsen zullen weinig nachtrust kennen om de ploeg optimaal voor te bereiden op de finaleserie, die zondag om 16.00 uur in Leiden begint.