92-96

Datum: zaterdag 3 april 2021 · 19:45
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

ZZ Leiden blijft overeind in Rotterdam

Voor de derde keer op rij heeft Zorg en Zekerheid Leiden de winst gepakt tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De start was voor de Rotterdammers die tegen het einde van het eerste kwart 13 punten voor stonden, maar daar waren er bij rust nog maar 4 van over. Met nog 6'33 op de klok genoot de Leidse ploeg een voorsprong van 15 punten: 70-85. Net als de vorige keer in Rotterdam werd het toch weer spannend. Toon van Helfteren kon 17 seconden voor tijd na een tweede technische fout vertrekken. Elf seconden voor tijd werd het 92-94 en kreeg Feyenoord nog een keer de bal. Emmanuel Nzekwesi pakte de steal op de balinname en dunkte de 92-96 eindstand op de borden.

Worthy de Jong scoorde meteen via een goaltending vanaf de sprongbal, waarna zich een leuke driepuntswedstrijd begon af te spelen. Michael Finke (vier drietjes voor de pauze, maar op de statistieken had hij er eentje minder) en Giddy Potts waren succesvol voor Zorg en Zekerheid Leiden. Rond de zesde minuut sloegen de Rotterdammers hun slag. Via drietjes van Arunas Mikalauskas en Coen Stolk ontstond er een gaatje van 10 punten (25-15). Twee snelle scores van Riley LaChance zorgden voor een 30-19 stand na tien minuten.

In het tweede kwart leken de Rotterdammers door te willen gaan, maar een misdunk van Jeroen van der List gooide roet in het eten. Aan de andere kant knalde Nick King er een drietje in, Finke deed hetzelfde en na weer een score van King was het binnen drie minuten 36-30 en nam Van Helfteren een time-out. Even werd het verschil weer acht punten, maar scores van Emmanuel Nzekwesi en Giddy Potts zorgden ervoor dat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord niet verder uitliep. Bij rust was het verschil nog maar 4 punten: 49-45.

De tweede helft was amper twee minuten oud of Zorg en Zekerheid Leiden had de leiding al overgenomen door driepunters van Worthy de Jong en Giddy Potts. Een rake vrije worp van Marijn Ververs na een technische fout van Toon van Helfteren zorgde voor 49-52. Via de weer sterk spelende Juan Davis (23 punten, 6 uit 7 drietjes) kwam de thuisploeg nog één keer op gelijke hoogte. Giddy Potts (driepunter), Emmanuel Nzekwesi met een coast-to-coast lay-up en daarna ook nog een and-1 plaatsten een 8-0 run naar 52-60. De Rotterdammers stribbelden nog even tegen, maar na back-to-back driepunters van Riley LaChance en Giddy Potts werd een voorsprong van 14 punten gerealiseerd: 57-71. De Leidse ploeg moest daarna nog wel 7 punten op rij incasseren om het derde kwart met een 64-71 voorsprong af te sluiten.

Luuk van Bree, de laatste tijd een beetje stilgevallen, opende het vierde kwart met een driepunter. Sterke acties van Worthy de Jong en de zich steeds beter in zijn vel zittende Nick King zorgen voor de grootste voorsprong in de wedstrijd: 70-85. Daarna liep het toch even wat moeizamer, al was er met nog een kleine drie minuten spelen niets aan de hand: 80-89. Emmanuel Nzekwesi benutte nog twee vrije worpen, maar daarna knokte Zeeuw & Zeeuw Feyenoord zich terig tot 88-91 en nog 48 seconden te spelen. Time-out van Geert Hammink derhalve. Een moeizame Leidse aanval volgde. Met nog 1,2 seconden op de schotklok kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de bal op de achterlijn. Worthy de Jong speelde Emmanuel Nzekwesi aan, die meteen over Van der List raak schoot. De bonus vrije worp ging echter mis: 88-93 met nog 24 seconden te gaan.

Een paar seconden later ontplofte Van Helfteren en kon hij vertrekken. Riley LaChance benutte de vrije worp, aan de andere kant was de Fin Joonas Lehtoranta één keer succesvol vanaf de lijn. Worthy de Jong kon de rebound niet controleren, waarna Davis er met een drietje 92-94 van maakte met nog 11 seconden te gaan. Riley LaChance werd vervolgens betrapt op een zijlijn overtreding. Emmanuel Nzekwesi was weer de reddende engel door de steal te pakken en de bal af te dunken voor 92-96.

Zorg en Zekerheid Leiden was heel secuur van achter de driepuntslijn door 14 van de 27 pogingen raak te schieten (Feyenoord overigens 13 uit 26). Giddy Potts nam er vijf voor zijn rekening en zou uitkomen op 19 punten. Emmanuel Nzekwesi had volgens de scouting 21 punten. Nick King (16 punten), Riley LaChance (14 punten) en Michael Finke (11 punten) schoten zich ook nog in de dubbele cijfers. Er bestaat nog een kans dat de eerste helft aan de hand van de video nogmaals gescout moet worden, omdat de laptop voor de livestats bij aanvang niet aanwezig was. Daardoor kloppen de scores niet helemaal.

Zorg en Zekerheid Leiden mag nu het paasweekeinde achteroverleunen en zien wat de concurrentie doet. Heroes Den Bosch won zaterdagavond in Groningen en Landstede Basketbal had niet al te veel moeite met Den Helder Suns. Maandag gaat Donar op bezoek bij Landstede Hammers, terwijl Heroes Den Bosch in eigen huis in actie komt tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord.