96-93

Datum: woensdag 31 maart 2021 · 20:30
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden verstevigt koppositie

Zorg en Zekerheid Leiden heeft woensdagavond een belangrijke overwinning geboekt. In eigen huis werd Landstede Hammers in een ware nagelbijter met 96-93 verslagen. Buiten dat het onderling resultaat tussen beide ploegen nu weer gelijk is, is het verschil op de ranglijst uitgebreid naar vier punten. Na een betrekkelijk ruime voorsprong kwam Landstede Hammers nog goed terug. 3,2 seconden voor tijd werd het zelfs gelijk. Emmanuel Nzekwesi werd uiteindelijk de matchwinner met een buzzer beating drietje.

Landstede Hammers komt iets sterker uit de startblokken en weet twee keer inside te scoren via Jozo Rados. Toch klampt Zorg en Zekerheid Leiden snel weer aan. Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong verzorgen de scores. Halverwege het kwart staat he 7-7, maar daarna zijn de vizieren op scherp gesteld. Geen van beide ploegen weet echter uit te lopen. Tegen het eind van het kwart zet Giddy Potts met een bommetje de Leidse ploeg op 24-21, maar dat voorbeeld wordt door Bart van Schaik nagedaan, zodat het 24-24 is na 10 minuten spelen.

Landstede Hammers opent het tweede kwart met een 8-0 run, maar Zorg en Zekerheid Leiden raakt niet in paniek. Via onder meer een drietje van Riley LaChance en een dunk van Worthy de Jong komt de Leidse ploeg weer langszij. Een dunk van Nzekwesi zorgt voor 41-40, maar de laatste schermutselingen voor de pauze pakken in het voordeel van de bezoekers uit. Bij 45-48 zoeken beide ploegen de kleedkamers op. Nzekwesi heeft dan al 18 punten op zijn naam staan en ook De Jong zit met 11 al in de dubbele cijfers.

Zorg en Zekerheid Leiden moet in het derde kwart in de achtervolging. Tot drie minuten voor het einde van het derde kwart weet Landstede Hammers aan de gretige handen van Zorg en Zekerheid Leiden te ontsnappen. Via een and-1 van Marijn Ververs en een jumpertje van LaChance neemt de Leidse ploeg de leiding over: 64-63. Even gaat het nog heen en weer, maar via een jumper en twee rake vrije worpen zet LaChance de Leidse ploeg na drie kwarten op 70-67.

Kevin Bleeker opent het vierde kwart met een dunk namens Landstede Hammers, maar daarna volgen via Potts, LaChance en Michael Finke drie Leidse driepunters op rij. Opeens is daar een gaatje: 79-71 na amper twee minuten spelen. Kort daarop krijgt LaChance de kans op een 4-point play, maar zijn bonus vrije worp treft geen doel: 82-73. Rados en Ralf de Pagter scoren tegen, maar dan volgt een and-1 van Finke voor 85-77 en nog vijf minuten te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden is er beslist nog niet.

Nzekwesi valt met een bloederige wond net boven zijn oog tijdelijk uit. Ondertussen komt Landstede Hammers dichterbij door twee driepunters. De Jong toont nog eens zijn sprongvermogen door in volle vaart over Rados heen te dunken voor 89-83 met nog drie minuten te gaan. Met nog anderhalve minuut te spelen, keert Nzekwesi met een tulbandachtige bandage weer binnen de lijnen terug. Ook De Jong betreedt het veld weer na een korte rustperiode. Jhonathan Dunn (de Zwolse topschutter met 27 punten) brengt de spanning terug door via een driepunter 89-88 aan te laten tekenen. Na een rake vrije worp van Nzekwesi maakt Dunn een kostbaar foutje. De Amerikaan neemt de bal aan terwijl hij op de zijlijn staat. Landstede zet alles op alles in de verdediging en lijken de Leidse ploeg in tijdnood te brengen, maar Ververs schiet een hoge bal over zijn verdediger heen voor 92-88 en nog 33 seconden.

Dunn antwoordt weer met een driepunter. Nadat Ververs één vrije worp laat liggen, zorgt Yasiin Joseph met een drive voor een gelijke stand: 93-93. LaChance neemt de bal snel in en passt op Nzekwesi, die net voor de zoemer een driepunter loslaat voor 96-93. “Ik kan me niet herinneren dat ik op zo’n manier een wedstrijd heb weten te beslissen”, vertelt Nzekwesi na afloop. “Misschien op high school een keer.”

Al met al een belangrijke zege voor de Leidse ploeg, ook al vinden coach Geert Hammink en Nzekwesi elke wedstrijd belangrijk. Hoe dan ook, het gat met de drie nummers twee (Landstede Hammers, Donar en Heroes Den Bosch) bedraagt nu 4 punten.