112-76

Datum: woensdag 22 januari 2020 · 18:00
Locatie: Mustafa Kemal Atatürk Karsiyaka Spor Salonu, Izmir (Turkije)

ZZ Leiden kan één helft volgen

Even leek er een verrassing in de maak. Vlak na rust kwam Zorg en Zekerheid Leiden door back-to-back driepunters van Worthy de Jong en Drago Pasalic op een 49-52. Daarna maakte Pinar Karsiyaka er snel een einde aan. De Turkse nummer twee antwoordde met een 15-0 run en daarmee viel het doek voor de Leidse ploeg. Ondanks goed weerwerk van Worthy de Jong (36 punten) liep Pinar Karsiyaka door naar 112-76. Daarmee plaatste de formatie zich voor de kwartfinale.

Zorg en Zekerheid Leiden was in Izmir niet op volle oorlogssterkte. Coach Rolf Franke was ziek in Nederland achtergebleven, terwijl Nuni Omot wel mee was maar nog steeds niet kon spelen. Ferry Steenmetz nam de honneurs als coach waar. De invallende coach koos ervoor om met Jarvis Williams op de bank aan het duel te beginnen.

Pinar Karsiyaka kon zich bij winst al plaatsen voor de kwartfinale. Zorg en Zekerheid Leiden kan dat nog steeds doen, maar dan moet er wel volgende week van Bahcesehir College gewonnen. Deze Turkse ploeg won eerder op de dag van Enisey Krasnoyarsk.

Zorg en Zekerheid Leiden startte redelijk aan de wedstrijd. Na een lay-up van Worthy de Jong volgden driepunters van Braxton Huggins en Tayler Persons. Daarmee kwam de Leidse ploeg na drie minuten op een 6-8 voorsprong. Het Leidse probleem, de verdedigende rebound, openbaarde zich daarna weer. Voeg daar een paar turnovers aan toe en de 8-0 run van de Turken is verklaard. Toch bleef Zorg en Zekerheid Leiden op gepaste afstand goed volgen. Pas anderhalve minuut voor het einde van het eerste kwart volgde het eerste echte tussensprintje van Pinar Karsiyaka. Dankzij vijf punten op rij van Tony Taylor werden de eerste tien minuten afgesloten bij 30-21.

Het begin van het tweede kwart is eveneens voor de Turken. Tony Crocker en Yunus Sonsirma zorgden als spelers van de bank voor wat driepunters. Zorg en Zekerheid Leiden zette daar alleen een dunkje van De Jong tegenover. Halverwege het kwart nam Steenmetz bij een stand van 42-27 dan ook een time-out.

De Jong pakte na die minuut rust meteen uit met een driepunter, waarna Persons via een lay-up 42-32 liet aantekenen. Na een bommetje van Nusret Yildirim, kwam De Jong door met drie driepunters op rij. Dit leidde tot een 45-41 tussenstand en een time-out van Pinar Karsiyaka. Na een drietje van Huggins en een finger roll van De Jong werd het 45 seconden voor de pauze zelfs 47-46. Amath M’Baye bepaalde de ruststand uiteindelijk op 49-46. Zorg en Zekerheid Leiden werkte tegen een hoog schotpercentage af, waardoor de schade ondanks 11 aanvallende rebounds van Pinar Karsiyaka voor rust beperkt bleef.

Na de pauze kwam de Leidse ploeg dus op een 49-52 voorsprong. De Turken trokken de verdediging aan en dat leidde bijvoorbeeld tot een turnover vlak over de middenlijn bij een uitbal. Jordan Morgan zei dank u en dunkte de Turken weer naar een voorsprong. Ook was er een aanval die vijf punten opleverde: score Morgan, gemiste bonus, aanvallende rebound M’Baye en vervolgens een and-1 voor Morgan. Zorg en Zekerheid Leiden bleef nog even op een puntje of tien achterstand meedoen, maar zag in de laatste drie minuten van het derde kwart de achterstand oplopen naar 17 punten: 78-61.

In het laatste kwart deed Pinar Karsiyaka er een schepje bovenop door nog even zes drietjes aan het totaal van 15 bommetjes toe te voegen. Na twee minuten in het vierde kwart kreeg Zorg en Zekerheid Leiden via de onzichtbare Williams pas de eerste vrije worpen toegekend. Door het ontbreken van Omot waren de wisselmogelijkheden beperkt. Met een smalle rotatie van zeven man in korte tijd veel wedstrijden spelen, werkt ook niet bevorderend. De Turkse coach maakte tot enkele minuten tijd gebruik van negen spelers die constant gewisseld werden en dus stukken frisser oogden dan de Leidse spelers.

De Jong was nagenoeg de enige Leidse speler die nog scoorde in het vierde kwart (10 van zijn 36 punten), maar dat was vooral te danken aan creatieve ingevingen. Van een georganiseerde teamaanval was amper meer sprake. Pinar Karsiyaka, overigens spelend zonder Semih Erden, had daar geen moeite mee en liet drie spelers van de bank ook nog wat minuten maken. Zij kwamen alle drie ook nog tot scoren. Zo liep het in verschil in het vierde kwart toch nog flink op: 112-76.

In de laatste drie minuten maakte de meegereisde Yaëll dos Santos Borges nog zijn debuut bij Zorg en Zekerheid Leiden. De jongeling kwam overigens niet tot scoren.

Scores Pinar Karsiyaka: Morgan 19, Crocker 16, Taylor 13, M’Baye 13, Kennedy 12, Birsen 11, Yildirim 8, Triche 7, Tuluoglu 4, Bitim 4, Sonsirma 3 en Dogan 2.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Worthy de Jong 36, Tayler Persons 14, Braxton Huggins 10, Drago Pasalic 9, Sergio de Randamie 5 en Jarvis Williams 2.