87-89

Datum: woensdag 29 januari 2020 · 20:00

ZZ Leiden redt het net niet

Ondanks een slechte start (10-26) wist Zorg en Zekerheid Leiden er nog een spannende wedstrijd van te maken. In een sterk tweede kwart naderde de Leidse ploeg Bahcesehir College, om in het derde kwart zelfs de leiding te nemen. Met nog iets minder dan vijf minuten leek een stunt in de maak, gezien de 80-74 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. In een hectische slotfase in de uitverkochte Vijf Meihal gingen de Turken er toch nog met een 87-89 overwinning vandoor.

Voor beide ploegen was het een belangrijke wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden moest winnen om uitzicht te houden op de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. Bahcesehir wist dat een overwinning voldoende was om plaatsing voor de kwartfinale af te dwingen. In Rusland hoopte Enisey Krasnoyarsk ook op een Leidse zege, want dan hadden de Russen ook nog kans op plaatsing.

Na 24 seconden stilte ter gedachtenis aan de zondag verongelukte Kobe Bryant, ging het duel in een uitverkochte Vijf Meihal van start. Althans, Bahcesehir ging van start. Via vijf punten op rij van Dwight Hardy en een driepunter van Jamal Jones stond het binnen drie minuten al 0-8. Worthy de Jong brak uiteindelijk de ban met een driepunter.
Het wapen van de driepunter was vanavond het belangrijkste aanvalswapen van Zorg en Zekerheid Leiden. In de eerste helft zou de Leidse ploeg tien driepunters (uit 17 pogingen) verzilveren en slechts één tweepunter.

Twee bommetjes van Braxton Huggins zorgden ervoor dat de Leidse ploeg niet meteen terrein verloor: 9-15. Daarna volgde een 1-11 run van Bahcesehir College, met dank aan Hardy en de makkelijk scorende en passende Trae Golden. Dankzij een driepunter van Jarvis Williams, twee rake vrije worpen van de zeer actieve Huggins en een bommetje van Nuni Omot sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart af met een 18-28 achterstand.

In het tweede kwart trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging strakker aan. Niettemin bleef het gat tot halverwege het kwart rond de twaalf punten schommelen: 26-38. Hardy knalde nog eens een driepunter binnen voor 26-41, maar daarna kwam de Leidse ploeg snel terug in de wedstrijd: drietje De Jong, de enige tweepunter voor rust van Drago Pasalic plus nog eens zes punten op rij van diezelfde Pasalic. Zo was het één minuut voor rust opeens 37-45. Na een turnover van Golden werd Huggins gefould op een driepuntspoging. De Amerikaan benutte het trio vrije worpen. Zes seconden voor rust scoorde Cameron Clark nog wel 40-47, maar in de buzzer benutte Williams een verre driepunter voor de ruststand van 43-47. Er bleek dus nog wel wat te halen.

Huggins opende de tweede helft met een driepunter voor 46-47, maar daarna liepen de Turken weer weg naar 50-60. Zafer Aktas, de coach van Bahcesehir, had zijn huiswerk goed gedaan. Hij had zijn spelers voorgehouden om Tayler Persons en De Jong niet in de wedstrijd te laten komen. Persons kwam wel op 10 punten uit (allemaal na rust), maar had daar veel pogingen voor nodig. De Jong kwam ook niet verder dan 9 punten tegen 30%. Dan is het prettig wanneer andere spelers opstaan. Zo tekende het centerduo Pasalic/Sergio de Randamie samen voor 18 punten. Ook Omot deed er een schepje bovenop door na de pauze 13 van zijn 18 punten te noteren.

De Randamie met een driepunter en Omot met een and-1 brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer terug in de wedstrijd: 61-64. Door een spijkerharde dunk van Omot en een drietje van Persons kwam de Leidse ploeg zelfs op een 66-64 voorsprong. De sterke center Mangkok Mathiang deed nog wel wat terug van de vrije worplijn, maar Zorg en Zekerheid Leiden pompte daar nog een drietje van De Randamie tussendoor voor een 69-66 stand na drie kwarten spelen.

In de eerste vier minuten van het laatste kwart kon Zorg en Zekerheid Leiden even uitlopen naar een voorsprong van vijf punten, maar scores van Clark (topscorer aan Turkse zijde met 21 punten) en een doordunk van Mathiang zorgden ervoor dat beide ploegen weer op gelijke hoogte kwamen.

Daarna volgde een minuut waarin alles wat Zorg en Zekerheid Leiden deed in goud veranderde. Huggins had een lekkere dunk door het midden waar Mathiang vanwege zijn vier persoonlijke fouten zijn handen niet aan wilde branden. Diezelfde Huggins (Leids topscorer met 22 punten) rondde een steal af met een lay-up. Na opnieuw een Turkse misser tekende Persons voor 80-74 met nog iets meer dan vier minuten te gaan.

Eén minuut later was het al weer gelijk. Het tempo ging uit het Leidse aanvalsspel en de bal bleef vaak bij één dribbelende persoon, terwijl de andere spelers ook minder gingen bewegen. Twee minuten voor het einde kwam Hardy met zijn vierde driepunter door en dat betekende 82-85. Toch was Zorg en Zekerheid Leiden nog niet uitgeteld. Omot antwoordde met een lay-up en een driepunter voor 87-85 en nog een minuut te gaan.

Vlak daarna liep Omot tegen zijn vijfde fout aan en verstapte Persons zich in de aanval. Beide spelers moesten dus naar de kant. Na een misser van Huggins kreeg Bahcesehir College de kans om de inmiddels gelijke stand weer om te buigen in een voorsprong. Jones miste de driepunter, maar de bal ging via Leidse handen over de zijlijn, wat overigens fel werd betwijfeld. Time-out Bahcesehir met nog 20 seconden te gaan. Meteen na de uitbal volgde nog een dubieuze call. Was het voetbal van Jones of van De Jong. De arbitrage besloot de bal aan de Turken te geven. Gordon trof vervolgens geen doel, maar de aanvallende rebound en score was voor Jones. Er waren nog een kleine vijf seconden te gaan, maar een Leidse time-out bleef uit. Er volgde nog wel een driepunter van Williams, maar die was buiten de tijd. Bahcesehir pakte dus alsnog de 87-89 winst en zit nog in het toernooi. Zorg en Zekerheid Leiden mag woensdag nog naar Siberië voor een wedstrijd om des keizers baard.