Datum: zaterdag 9 november 2019 · 12:00
Team: U16
Locatie: De Slenk, Den Helder

U16 moet diep gaan in Den Helder

Zorg en Zekerheid Leiden U16 mocht afgelopen zaterdag in Den Helder al op een vroeg tijdstip aantreden tegen BV Noordkop. Om 12:00 uur was de tip-off, waardoor de Leidenaren al om 09:15 uur vertrokken uit Leiden. Noordkop staat vierde in de competitie, dus dat het team aan de bak moest was een feit. Na een ruststand, waarbij U16 aankeek tegen achterstond van 40-34, wisten de Leidse jongens zich te herpakken en met een einduitslag van 63-79 de winst weer mee terug naar Leiden te nemen.

Nadat Noordkop na één minuut spelen de eerste score van de wedstrijd noteerde, zette Zorg en Zekerheid Leiden hier een 0-7 run tegenover. Vervolgens kreeg Noordkop te veel ruimte om aan te kunnen leggen vanaf de driepuntslijn. Zodoende keek de Leidse formatie ineens tegen een achterstand aan: 15-11. Een time-out aan Leidse zijde bracht uitkomst. Door goede keuzes in de aanval en het verdedigend goed dicht te houden, kon het team de voorsprong weer terugpakken: 15-19. Het eerste kwart werd uiteindelijk afgesloten met een 19-23 voorsprong.

Wat de Leidenaren vervolgens in het tweede kwart lieten zien, was niet goed. Het hele kwart leek er wel een spreekwoordelijke deksel op de basket te zitten. Er miste een bepaalde overtuiging en energie om zo’n wedstrijd te kunnen spelen. Dit kwart werd verloren met 21-11, waardoor het team bij rust tegen een achterstand van 40-34 aankeek. Wat wel positief was in de eerste helft, was het aantal aanvallende rebounds dat de Leidenaren wisten te pakken, namelijk 20.

In het begin van het derde kwart stond er een compleet ander Zorg en Zekerheid Leiden op het veld. De energie spatte er vanaf. Er werden goede stops gemaakt en veel druk gegeven in de verdediging. Zorg en Zekerheid Leiden begon dit kwart met een 0-18 run, waardoor het team ineens een voorsprong van 40-52 had. Pas na zes minuten spelen noteerde Noordkop zijn eerste score. Het kwart werd afgesloten met een stand van 51-62.

Na vier minuten in het laatste kwart en een tussenstand van 57-65 had Zorg en Zekerheid Leiden een time-out nodig om weer even het momentum te pakken. Er werd rommelig gespeeld, waarbij er ook te snelle schoten in de aanval genomen werden. Dit werd prima opgepakt, waardoor de ploeg geconsolideerd de wedstrijd uit kon spelen en er met een 63-79 overwinning vandoor kon gaan.

“Dit was niet onze beste wedstrijd”, aldus coach Wouter Hoogeveen. “Het is altijd lastig spelen in Den Helder, zo ook deze wedstrijd. Echter waren de energie en focus grotendeels van de wedstrijd niet goed genoeg. Tijdens de 0-18 run die we begin derde kwart neerzetten, zie je waar wij toe in staat zijn. Compliment aan de ploeg dat ze in staat zijn dit om te zetten. Volgend weekend in Leiden spelen we weer tegen Den Helder, dan in de kwartfinale van de beker. Het is zaak om dan vanaf het begin klaar te zijn en te laten zien wat we kunnen.”