Datum: zaterdag 2 november 2019 · 12:30
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

Winst of verlies U16?

Zorg en Zekerheid Leiden U16 nam het afgelopen zaterdag op tegen medekoploper Basketbal Academie Limburg. Beide teams waren nog ongeslagen. De tafel heeft deze wedstrijd echter meerdere fouten gemaakt. De reguliere uitslag na vier kwarten spelen was geen 93-93, maar eigenlijk 96-90. Toch is er een verlenging gespeeld, waar Leiden volgens de tafel verloor met 109-111, terwijl het na het zien van het scoreformulier en het bekijken van de beelden bleek dat het ook na overtime met 112-108 gewonnen zou hebben.

BAL begon de wedstrijd op scherp. Binnen drie minuten had het al drie driepunters er in liggen. Mede door een aantal fastbreak punten die de Leidenaren toelieten, kon BAL zelfs uitlopen naar 8-18 halverwege het eerste kwart. Bij een score van 12-20 maakt #5 van BAL een fout op een gemaakte score van #8 van Leiden. Dit betekent een bonusvrijeworp voor #8 van Leiden. Deze wordt geraakt, maar wordt bijgeschreven onder #8 van BAL. Stand werd daardoor 12-21, maar moest zijn 13-20.

Na een time-out aan Leidse zijde werd het goed opgepakt. Het kwam terug tot 17-20, maar moest door twee scores van BAL toch het eerste kwart afsluiten met een 17-24 achterstand.

In het tweede kwart was het Zorg en Zekerheid Leiden dat sterk begon. Het kwam wederom terug, dit keer tot een stand van 24-26. Jammer genoeg konden de Leidse jongens niet doordrukken en kwamen ze door een aantal te makkelijke scores van BAL toch weer op een grotere achterstand te staan bij rust, namelijk: 37-48.

Ook het begin van het derde kwart was weer voor Leiden. Het verkleinde binnen drie minuten de achterstand naar vijf punten. Maar weer wist BAL, mede door drie rake driepunters, er voor te zorgen dat de Leidenaren niet nóg dichterbij konden komen en het weer tegen een achterstand van 49-60 aankeek. Het kwart werd echter wel gewonnen door de Leidenaren, waardoor er aan het eind van het derde kwart een achterstand van 64-69 op het bord stond.

Na twee minuten in het vierde kwart moest Zorg en Zekerheid Leiden alweer vluchten in een time-out. Gemaakte afspraken werden niet nagekomen en zo kon BAL uitlopen naar een 66-77 voorsprong. Bij een score van 68-81 scoort de #6 van Leiden voor 70-81, maar deze wordt bijgeschreven onder #6 van BAL. Met eerder genoemde foute registratie was de stand op de tablet op dit moment 67-84, waar het 70-81 had moeten zijn

Met nog 3:09 te spelen en een 78-89 achterstand nam Leiden een time-out. Overigens was er volgens de tablet en scoreboard een tussenstand van 75-92. Door goede stops te maken, hard te verdedigen heeft Zorg en Zekerheid Leiden U16 het onmogelijke mogelijk gemaakt door de wedstrijd te eindigen met een 18-1 run. Hierdoor mocht het zich opmaken voor een verlenging. Echter had het de wedstrijd al officieel gewonnen met 96-90 vanwege het verkeerd noteren in de tablet.

In de extra tijd was Zorg en Zekerheid Leiden erg slordig met de bal. Het kwam snel vijf punten achter te staan, waardoor het weer achter de feiten aanliep. Hierdoor kwamen de Leidenaren net te kort en verloor het volgens de tablet met 109-111 zijn eerste wedstrijd van de competitie. Zorg en Zekerheid Leiden zal het hier niet bij laten zitten en zal uitzoeken of er middels een protest gerechtigheid gehaald kan worden.