84-95

Datum: woensdag 11 maart 2020 · 19:30
Locatie: Apollohal, Amsterdam

ZZ Leiden wint in Amsterdam

Drie maanden heeft Zorg en Zekerheid Leiden er op moeten wachten, maar woensdagavond werd er eindelijk weer eens gewonnen in een uitwedstrijd. Apollo Amsterdam maakte het de Leidse ploeg in het eerste kwart nog lastig, maar in het tweede kwart vloog de Leidse ploeg er vandoor. Bij rust was het 38-56. In de tweede helft kwam de zege van Zorg en Zekerheid Leiden niet meer in gevaar. Het is dat de laatste zeven punten voor de Amsterdammers waren, waardoor het verschil aan de eindstreep nog enigszins beperkt was: 84-95.

In een kille Apollohal kende Zorg en Zekerheid Leiden geen goede start. Na drie minuten keek de formatie van coach Rolf Franke tegen een 10-2 achterstand aan. Halverwege het eerste kwart stak Sergio de Randamie de lont in het kruitvat. Met vijf punten op rij bracht hij Zorg en Zekerheid Leiden in sneltreinvaart terug in de wedstrijd. Zijn eerste score betekende meteen de opmaat voor een 12-0 run. Worthy de Jong en Tayler Persons lieten zich ook niet onbetuigd en schoten de Leidse formatie naar een 12-19 voorsprong.

Xavier Cannefax, de topscorer van Apollo Amsterdam en de Dutch Basketball League, hield de Amsterdammers nog in de race door in het eerste kwart 11 punten aan te tekenen. Daardoor bedroeg de marge na tien minuten spelen slechts twee punten in Leids voordeel: 22-24.

Na anderhalve minuut spelen in het tweede kwart gaf het scorebord opnieuw een gelijke stand aan: 27-27. Weer was het De Randamie die met een driepunter de aanzet gaf voor een 9-0 run. Apollo Amsterdam raakte het spoor snel bijster, zeker toen Nuni Omot zich ook met de score begon te bemoeien door vrije worpen raak te schieten en op de break een lekkere dunk te plaatsen. Ook Persons en De Jong waren hun richtingsgevoel nog niet kwijt.

Met nog drie minuten te gaan voor de pauze, nam Patrick Faijdherbe bij een stand van 31-50 (een 23-4 run na de gelijke stand bij 27-27) een time-out. Dit had even effect, want de Amsterdammers scoorden acht punten op rij, maar Zorg en Zekerheid Leiden sloot de eerste helft af met zes punten op rij voor een 38-56 ruststand.

Apollo Amsterdam begon met frisse moed aan de tweede helft, maar hun eerste scores werden meteen teniet gedaan door een bommetje van De Jong, die voor rust al op 19 punten stond. Jarvis Williams pakte in deze fase ook zijn punten mee. Halverwege het kwart bedroeg het verschil zestien punten, maar onder aanvoering van Omot en de na rust goed spelende Braxton Huggins werd de marge even boven de 20 punten getild: 49-72. Dan pakte Apollo een paar punten op rij mee en vervolgens deed Zorg en Zekerheid Leiden datzelfde. Zodoende stond het na drie kwarten 61-80.

Huggins opende het laatste kwart nog met een verre driepunter voor 61-83. Daarna liet Zorg en Zekerheid Leiden de teugels wat vieren. De Amsterdammers zagen hun kans schoon en plaatsten nu zelf een 12-0 run richting 74-86. Zorg en Zekerheid Leiden raakte niet in paniek. Huggins schoot vier vrije worpen op rij feilloos binnen en na een strakke pass van Persons kwam Drago Pasalic met een dunk door. Drie minuten voor tijd herstelde Williams de marge van 20 punten: 74-94. In de resterende drie minuten kwam er nog één rake vrije worp van Persons bij, waardoor Apollo Amsterdam de nederlaag nog enigszins dragelijk wist te maken: 84-95.

Door deze zege komt Zorg en Zekerheid Leiden ten koste van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord weer op de vierde plaats terecht.