92-84

Datum: zondag 8 maart 2020 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Herstel, maar wel verlies

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich hersteld van de wanprestatie van afgelopen donderdag tegen Den Helder Suns. Tegen Landstede Hammers was dat echter niet genoeg om de winst te pakken in Zwolle. Zorg en Zekerheid Leiden begon aan het laatste kwart met een 62-64 voorsprong, maar moest in de laatste tien minuten moest de Leidse verdediging maar liefst 31 punten incasseren. Door de 92-84 nederlaag zakt de Leidse ploeg naar de vijfde plaats en is Landstede Hammers de nieuwe koploper.

In de openingsfase van het duel leek Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw tegen een pak slaag aan te lopen. Binnen anderhalve minuut stond het mede door vier punten van Mohamed Kherrazi al 7-0 voor de Zwollenaren. Het herstel kwam van Jarvis Williams en Drago Pasalic. Nadat beide lange mannen vier punten door het netje hadden gekregen, was het twee minuten later nagenoeg gelijk: 9-8.

Zorg en Zekerheid Leiden wist vooral in het eerste kwart de scores onder het bord te vinden. Worthy de Jong kwam veelvuldig in de buurt van de ring. Twee scores op rij van Nuni Omot, die nog geen tien minuten speeltijd toebedeeld kreeg, zorgden voor een 23-22 stand na tien intense minuten, nog wel in het voordeel van de Hammers.

Landstede Hammers had de beste start van kwart twee en liep meteen door naar 30-23. Binnen twee minuten kwam de Leidse ploeg echter weer langszij, dankzij een lay-up en een dunk van De Jong en een drietje van Williams. Door een tip-in van De Jong na zijn eigen misser kwam de Leidse ploeg in het tweede kwart op voorsprong. Beide ploegen scoorden even om en om, maar gaandeweg nam Zorg en Zekerheid Leiden het heft in handen.

Van 36-34 in de zesde minuut werd de rust bereikt met een 41-45 voorsprong. Acht aanvallende rebounds en zes steals zeggen wel wat over de intensiteit waarmee de Leidse ploeg speelde. Toch had het verschil groter kunnen zijn. In de laatste twee minuten liet Zorg en Zekerheid Leiden vier van de zes toegekende vrije worpen onbenut, terwijl Braxton Huggins en Pasalic onnodig tegen persoonlijke fouten opliepen. Landstede Hammers benutte drie van de vrije worpen, waardoor de marge slechts vier punten bedroeg.

Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden goed uit de kleedkamer. Via een drive van Tayler Persons en een drietje van Williams werd een gaatje van zeven punten geslagen. Ondanks een doordunk van Williams en opnieuw een tip-in van De Jong, wist Landstede Hammers wel dichterbij te komen: 51-54 halverwege het derde kwart.

Een driepunter van Huggins en vier punten op rij van de gedreven spelende De Jong zorgden weer voor een voorsprong van zeven punten: 53-60 met nog twee minuten te gaan in het derde kwart. Ook die marge slonk weer snel. De Zwollenaren, die Noah Dahlman vanwege ziekte misten, sloten het derde kwart af met slechts drie punten achterstand.

In het vierde kwart kwam Landstede Hammers weer op voorsprong. Omot verhinderde met een blok een vrije lay-up, maar de bal belandde bij de volledig vrij staande Sherron Dorsey-Walker die een drietje door de ring liet glijden. Een steal en een dunk van Williams, die vrijwel het hele veld over dribbelde, brachten de voorsprong weer terug bij Zorg en Zekerheid Leiden. Tot halverwege het kwart bleef de Leidse ploeg wel in de buurt van Landstede Hammers, maar aanvallend werd er te snel voor de eigen kansen gespeeld. Verdedigend zat het ook niet meer goed in elkaar en moesten er maar liefst 31 Zwolse punten geïncasseerd worden. Mede door de fysiek spelende Jozo Rados en Devon van Oostrum pakte de Zwolse formatie een 82-74 voorsprong met nog een kleine drie minuten te gaan.

Zorg en Zekerheid Leiden richtte zich nog even op. Marijn Ververs scoorde uit de aanvallende rebound en De Jong kwam nog door met een verre driepunter: 82-79 en nog twee minuten te gaan. Landstede Hammers wist deze marge niet meer prijs te geven. De gehaaste driepunters van de Leidse formatie troffen ook geen doel meer. Uiteindelijk werd het 92-84 en leed Zorg en Zekerheid Leiden daarmee de zevende nederlaag in negen uitwedstrijden.