92-75

Datum: zondag 17 november 2019 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Tweede kwart doet ZZ Leiden de das om

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de derde nederlaag van het seizoen moeten incasseren. In de laatste vijf minuten van het tweede kwart draaide Landstede Hammers een 35-37 achterstand om in een 50-37 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er daarna niet meer in om de Zwollenaren te bedreigen. Het werd uiteindelijk 92-75 voor Landstede Hammers.

Landstede Hammers schoot in Zwolle meteen uit de startblokken. Binnen twee minuten moest Rolf Franke al een time-out nemen om zijn ploeg bij de les te krijgen. Mede door twee drietjes aan Zwolse zijde keek Zorg en Zekerheid Leiden al tegen een 8-2 achterstand aan. Braxton Huggins trok als enige aan de scorebel, maar Landstede Hammers zag de Leidse ploeg daarna snel naderen. Via een drietje van Worthy de Jong stond het na drie minuten 11-10. De Leidse ploeg had fases waarin amper gescoord werd, maar was na tien minuten spelen nog enigszins in de buurt: 24-18.

In het tweede kwart had Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk de overhand. De Leidse zoneverdediging bezorgde Landstede Hammers aanvallend de nodige problemen. Na twee minuten zette Huggins met zijn tiende punt de Leidse ploeg voor het eerst op voorsprong: 26-27. Ondanks driepunters van De Jong, die al zijn 14 punten voor rust scoorde, en Jarvis Williams werd de Leidse voorsprong nooit groter dan drie punten. Halverwege het kwart stond het nog 35-37, maar daarna ging het mis. Landstede Hammers voerde het tempo op en profiteerde volop van de trage verdedigende transitie van de Leidse ploeg. Daarnaast koos Zorg en Zekerheid Leiden voor te snelle schoten. De 15-0 run van de Zwolse formatie was eigenlijk al beslissend voor de uitkomst van deze wedstrijd. Na vijf minuten zonder score brak Huggins de ban. Daardoor was het bij rust 50-39 en was er werk aan de winkel voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Na de pauze deed Zorg en Zekerheid Leiden het wel iets beter. Aanvallend werd er meer tijd genomen, maar echt dichterbij wist de Leidse ploeg niet te komen. Tayler Persons was geen schim van de Amerikaanse guard die in de Europe Cup fantastische wedstrijden speelde. Slechts een van zijn tien pogingen ging door de ring. Ook De Jong kon zich na de pauze niet onderscheiden. In tegenstelling tot Huggins en Williams die de Zwolse jurytafel veel werk bezorgden. Het is een driepunter van Williams die de Leidse ploeg op zeven punten van Landstede Hammers bracht: 63-56 en nog drie minuten te gaan in het derde kwart.

Even leek het weer de goede kant op te gaan met Zorg en Zekerheid Leiden, maar Landstede Hammers liet de Leidse ploeg niet gevaarlijk dichtbij komen. Na twee rake vrije worpen van Marijn Ververs werd het derde kwart afgesloten bij 70-60.

In het vierde kwart bleef Zorg en Zekerheid Leiden enige tijd op een achterstand van tien punten hangen. Met zijn derde driepunter tekende Williams na vier minuten voor 74-66, maar binnen vijftien seconden antwoordde de Zwolse formatie met een dunk van Kevin Bleeker. Daarmee was het gevaar wel geweken. Josh Cunningham was in de laatste vijf minuten de enige Leidse speler die nog aan de scorebel wist te trekken. Met vijf rake vrije worpen (uit acht pogingen) en een afgeronde alley-oop op een pass van Persons tekende Cunningham voor zeven punten. Jordan Johnson en Mike Schilder gooiden er in de laatste minuut nog driepunters in, waardoor het verschil uiteindelijk opliep naar een ietwat geflatteerde uitslag van 92-75.

Zorg en Zekerheid, dat nu al net zoveel nederlagen leed als afgelopen seizoen, zal zich nu moeten herpakken. De focus moet nu gericht worden op Inter Bratislava. In Slowakije kan Zorg en Zekerheid Leiden goede zaken doen in de FIBA Europe Cup.