84-68

Datum: woensdag 13 november 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden stunt tegen Benfica

Als je vooraf had gezegd dat Zorg en Zekerheid Leiden met 16 punten verschil van Benfica zou winnen, dan werd je voor gek verklaard. Maar dat is precies wat er woensdagavond in de Vijf Meihal gebeurde. In het middenstuk van het duel voor de FIBA Europe Cup nam de Leidse ploeg een ruime voorsprong. Dat was genoeg om onbedreigd de winst te pakken met 84-68.

De Leidse ploeg had nog een appeltje te schillen met Benfica. Daarnaast had Inter Bratislava gisteravond in Hongarije gewonnen. Om niet achterop te raken bij de Slowaken, was winst eigenlijk een vereiste. Uiteindelijk kun je het niet veroorloven om een thuiswedstrijd te verliezen, ongeacht de tegenstander.

Bij Benfica is sinds het vorige treffen Betinho Gomes teruggekeerd bij de ploeg, maar Micah Downs (knie), Tomas Barroso (knie) en Damian Hollis (voet) zouden niet in actie komen. Hollis zat wel omgekleed op de bank, maar kwam niet in actie.

Binnen een minuut nam Zorg en Zekerheid Leiden, dat ook volgend seizoen dezelfde hoofdsponsor zal hebben, de leiding via een lay-up van Drago Pasalic en een driepunter van Braxton Huggins. Halverwege het eerste kwart sloeg Benfica aan de hand van Rafael Lisboa een gaat naar 10-15 en 12-18. Een buzzer beater driepunter van Huggins bracht de stand na 10 minuten spelen op 15-18.

Kort na het begin van het tweede kwart was Benfica uitgelopen naar 17-21. Op dat moment begon de Leidse verdediging beter te sluiten en werden er fraaie aanvallen gespeeld met diverse eindstations. Sergio de Randamie deed zich in deze fase gelden met zeven punten. Tayler Persons en Josh Cunningham droegen hun steentje bij om er 26-21 van te maken. Carlos Lisboa, de coach van Benfica, had het helemaal gehad met de arbitrage en werd getrakteerd op een technische fout. Vanaf de lijn maakte Persons er 27-21 van.

Toch kwam Benfica betrekkelijk snel terug dankzij een driepunter van Gomes en enkele scores van het blok graniet Eric Coleman. Arnette Hallman bezorgde Benfica nog een 31-32 voorsprong, maar naar later zou blijken was dat voor de laatste keer. Via Jarvis Williams en een vierde driepunter van Huggins werd de eerste helft afgesloten met een 36-32 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

In de beginfase van de tweede helft wisselden beide ploegen wat scores uit. Worthy de Jong noteerde ook zijn eerste score van de wedstrijd. Vier punten op rij van Pasalic zorgde voor een klein gaatje in Leids voordeel: 46-38. Benfica knokte zich echter weer terug naar 46-43, om vervolgens groggy geslagen te worden door een driepunter van Marijn Ververs. Het Leidse publiek was bijna niet meer te houden. De decibelmeters zijn ongetwijfeld rood uitgeslagen.

Via vijf punten op rij van Williams en vier op rij van Persons liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een voorsprong van 14 punten: 58-44. Een score van Ververs uit een aanvallende rebound werd gevolgd door een score van Persons, waardoor het na drie kwarten 62-51 stond.

De Randamie opende het bal in het vierde kwart met een driepunter, maar de vreugde was van korte duur dankzij een 4-point play van Jose Silva voor 65-57. Een driepunter van Lisboa bracht Benfica nog terug tot 67-60, maar daarna maakte Zorg en Zekerheid Leiden het karwei af. Een and-1 van Williams werd gevolgd door een staaltje gallery play: Huggins speelde De Jong voor een driepunter aan via een achteloos passje achter de rug om. Twee vrije worpen van Pasalic bekroonden een 10-0 run: 77-60. Huggins had nog een knalharde misdunk, maar dat mocht de pret niet drukken. Met een staande ovatie nam Zorg en Zekerheid Leiden revanche voor de ongelukkige nederlaag in Portugal.

Als Benfica dinsdag in eigen huis van PVSK-Veolia wint, dan kan Zorg en Zekerheid Leiden zich een dag later al plaatsen voor de tweede groepsfase. Dan moet de Leidse ploeg wel winnen in Bratislava.

“De sleutel voor de winst was onze verdediging”, gaf Persons, topscorer met 24 punten, te kennen. “We lieten Benfica hard werken voor hun schoten. We wilden de Portugezen onder de 70 punten houden. Aanvallend delen we de bal nu wat meer en dat zorgt voor een goede balans. Iedereen kan dan dreigend zijn in de aanval.” Daarmee sloeg Persons de spijker op z’n kop. Zorg en Zekerheid Leiden eindigde namelijk met vijf spelers in de dubbele cijfers: Persons 24, Huggins 14, Williams 12 (en 13 rebounds voor een double double), De Randamie 10 en Pasalic 10.