109-83

Datum: zaterdag 2 november 2019 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Afstraffing voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is door Heroes Den Bosch op een 109-83 nederlaag getrakteerd. De Leidse ploeg leek niet klaar om te spelen. Bij rust was het nog enigszins overzichtelijk (42-36), maar in het derde kwart moest Zorg en Zekerheid Leiden 46 punten incasseren. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd bij 109-83.

Zorg en Zekerheid Leiden begon in een goed bevolkte Maaspoort niet goed aan de wedstrijd. Binnen vijf minuten stond de Leidse ploeg al met 10-2 achter. Via een score van Drago Pasalic en vijf punten op rij van Jarvis Williams kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 10-9. Ondanks een and-1 van Tayler Persons sloot Heroes Den Bosch het eerste kwart met een 21-14 voorsprong af.

Het tweede kwart begon met een technische fout van coach Rolf Franke. Toch leek er niets aan de hand voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via een lay-up na een steal van Persons, een driepunter en een and-1 van Worthy de Jong en een score van Josh Cunningham sloot de Leidse ploeg binnen vier minuten weer aan: 25-24. Toen Williams 32-31 op het bord dunkte, vluchtte Heroes Den Bosch in een time-out. Dat pakte goed uit. Na de minuut rust scoorde Thomas van der Mars, waarna Siyani Chambers twee bommetjes op rij door de ring gooide voor 40-31. Twee vrije worpen van Persons en een drietje van Braxton Huggins zorgden voor een 42-36 ruststand.

Opvallend was dat Heroes Den Bosch tien aanvallende rebounds had gepakt. Dat was net zoveel als Zorg en Zekerheid Leiden aan verdedigende rebounds greep. Los van het feit dat het teamverband ver te zoeken was, is zo’n reboundoverwicht voor de tegenstander geen goed teken. Dat moest na de pauze beter gaan.

Dat ging het ook wel, maar dat had meer te maken met het feit dat de Leidse ring opeens net zo groot was als de Noordzee. Alles wat Heroes Den Bosch naar de ring gooide, werd omgezet in goud en dan valt er weinig te rebounden. Zorg en Zekerheid Leiden moest in dit kwart maar liefst 46 punten incasseren en dat was een ruime ‘verbetering’ van het record tegenscores in één kwart. Dat stond namelijk op 40.

Aanvankelijk bleef Zorg en Zekerheid Leiden nog in het spoor van Den Bosch dankzij driepunters van De Jong en Huggins: 53-46. Daarna ging het mis voor de Leidse ploeg. Pasalic en Henry Caruso kregen het met elkaar aan de stok. Het arbitrale trio gaf onsportieve fouten aan Nathan Krill en Caruso, terwijl Huggins een technische fout kreeg. Pasalic benutte twee van zijn vier vrije worpen voor 63-50. In de laatste vijf minuten van het derde kwart vertoonde de Leidse verdediging enige gelijkenis met een zeef. Bovendien werden Marijn Ververs en Sergio de Randamie met onsportieve fouten bestraft.

Heroes Den Bosch greep deze buitenkansjes prima aan. Meteen ook maar met een serie driepunters (uiteindelijk 16 raak uit 29 pogingen, waar Leiden 11 uit 23 schoot). Het kwart werd afgesloten bij 88-68, wat duidde op een kwartstand van 46-32.

In de beginfase van het vierde kwart (met een technische fout voor Williams) liep het verschil zelfs op naar 35 punten (104-69). Van een wedstrijd was al lang geen sprake meer. Zorg en Zekerheid Leiden deed nog iets aan damage control, maar kon een fikse nederlaag niet meer voorkomen: 109-83.

Zorg en Zekerheid Leiden is in Leiden een gevaarlijke ploeg, maar buitenshuis wil het nog niet zo vlotten met de Leidse formatie, met als uitzondering de uitwedstrijd tegen Benfica. De wisselvalligheid is nog duidelijk merkbaar en kan zo maar opeens in de ploeg komen. Zorg en Zekerheid Leiden mag in Den Bosch dan benedenmaats gepresteerd hebben, voor hetzelfde geld gaat de Leidse ploeg dinsdag in Hongarije weer uit een geheel ander vaatje tappen en kan een goede stap in de Europe Cup gezet worden.