87-77

Datum: dinsdag 5 november 2019 · 18:00
Locatie: Lauber Dezsö Sport Hall, Pécs (Hongarije)

ZZ Leiden redt het niet in Hongarije

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om de uitwedstrijd tegen PVSK-Veolia in winst om te zetten. De thuisploeg sloeg in het eerste kwart al een gaatje. In het derde kwart kreeg de Leidse ploeg kansen genoeg om naast de Hongaren te komen, alleen werden die niet benut. In het laatste kwart stelde PVSK-Veolia de eerste winst veilig: 87-77.

PVSK-Veolia kreeg voor de wedstrijd een boost vanwege het feit dat Quincy Diggs inzetbaar was. De Amerikaan is een belangrijke speler voor de Hongaarse formatie, al was zijn inbreng vanavond wel beperkt.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een sterke start. Braxton Huggins opende met een driepunter en na scores van Drago Pasalic en Jarvis Williams (dunk) stond het binnen drie minuten 3-7. Worthy de Jong verzilverde nog wel een aanvallende rebound voor 6-9, maar daarna wist de Leidse ploeg bijna drie minuten niet te scoren. PVSK-Veolia bleef wel scoren, vooral doordat de Hongaarse formatie in het eerste kwart al vijf aanvallende rebounds pakte en daar vier keer uit wist te scoren.

Tayler Persons had nog een gave lobpass op de invliegende De Jong voor 15-11, maar dat kon niet verhinderen dat PVSK-Veolia met nog vier minuten te gaan in het eerste kwart uitliep naar 19-11. Een and-1 van De Jong gaf de Leidse supporters weer wat moed, temeer daar Persons vervolgens ook twee keer het net wist te vinden. Een driepunter van Marijn Ververs bracht de Leidse ploeg terug tot vier punten (25-21), maar het laatste woord van het eerste kwart was voor de thuisploeg: 27-21.

In het tweede bedrijf sloop Zorg en Zekerheid Leiden via Pasalic dichterbij. De Kroaat zou in de eerste helft al 13 van zijn 20 punten noteren. Na zijn and-1 duurde het echter weer bijna drie minuten voor de Leidse ploeg de jury wat werk zou verschaffen. Enkele turnovers pakten niet goed uit en Huggins werd bestraft op een loopovertreding, die aan de andere kant tot woede van coach Rolf Franke niet gefloten werd.

Christopher McPhaul Smith had daar geen boodschap in en knalde er drie bommetjes in. Big man Charles Justin Aiken had ook een drietje, die dood op de achterkant van de ring viel en daarna tergend langzaam door het netje gleed voor 44-33. Zorg en Zekerheid Leiden wist de schade bij rust, ondanks een posterdunk van Aiken, te beperken tot 50-42. Dat acht aanvallende rebounds de thuisploeg min of meer in het zadel hielpen, moge duidelijk zijn.

Halverwege het derde kwart veranderde het beeld enigszins. De Leidse ploeg ging feller de aanvallende rebound in en gaf weinig verdedigende rebounds meer weg. Dat betaalde zich uit. Via een break van Huggins en een score van Persons was Zorg en Zekerheid Leiden teruggekomen tot 56-50. Drie keer kreeg de Leidse ploeg de kans om terug te komen tot drie punten, maar drie turnovers op rij volgden. Andrija Ciric, die zoals haast gewoonlijk met vijf fouten uitviel, zorgde met zijn enige score voor 59-50. Pasalic betaalde echter met gelijke munt terug. Een drietje van De Jong zorgde voor 59-56, maar weer een lijnfout voorkwam de gelijkmaker. Veljko Budimir sloot het derde kwart met een homerun af voor 62-56.

In het laatste kwart kwam de Leidse ploeg dankzij Persons en De Jong (drietje, maar hij miste wel zijn bonus vrije worp) weer terug tot 65-61. PVSK-Veolia kwam door een drietje van Máté Pongo, met een mannetje dicht op hem, weer op voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden begon wat te forceren, maar dat had een averechts effect: 72-61 en time-out Zorg en Zekerheid Leiden met nog zes minuten te spelen. Josh Cunningham zorgde nog voor wat oorlog onder de borden (drie aanvallende rebounds in korte tijd), maar het was tevergeefs.

Budimir voerde zijn score op naar 21 punten. Een driepunter van Ververs zorgde ervoor dat de nederlaag niet groter uitviel dan 10 punten: 87-77. Zorg en Zekerheid Leiden moet daardoor PVSK-Veolia weer naast zich dulden. Als Benfica morgenavond in eigen huis wint van Inter Bratislava, dan staan er drie ploegen gelijk met één zege en twee nederlagen. De terugwedstrijden moeten dan bepalen wie zich achter Benfica op de tweede plaats gaat nestelen en daarmee het Europese avontuur een vervolg kan geven.