87-94

Datum: vrijdag 18 oktober 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

Vierde kwart doet ZZ Leiden de das om

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vrijdagavond voor de derde keer een thuiswedstrijd verloren. Kort na de start van het vierde kwart genoot de Leidse ploeg nog een 75-70 voorsprong, maar een 0-10 run van Landstede Hammers gooide roet in het eten. De Leidse basketbalformatie kon die achterstand niet meer ombuigen. Met 87-94 ging de strijd tussen de twee hoogst geklasseerde Nederlandse ploegen naar Landstede Hammers.

Net als in voorgaande wedstrijden moest ZZ Leiden al meteen in de achtervolging. Met name Dylan Penn was in de eerste helft een plaag voor de Leidse verdediging. Mede door een driepunter van Tajinder Lall kwam ZZ Leiden halverwege het eerste kwart langszij. Toch sloot Landstede het eerste kwart met een geringe voorsprong af: 19-20.

In het tweede kwart scoorde de Leidse ploeg er flink op los. Maar liefst 33 punten werden aangetekend. Lucas Kruithof schoot ZZ Leiden vrij snel op voorsprong (22-20), maar daarna antwoordde Landstede via twee driepunters op rij van de debuterende Amerikaan Luke Sutherland: 24-30. Via een driepunter van Dimitri Maconda kwam de thuisploeg even op gelijke hoogte (30-30), maar met nog vier minuten te gaan tot de rust gaf het scorebord 37-42 aan. Opeens wierp ZZ Leiden alle schroom van zich af en plaatste een 10-0 run, met daarin ook een block van Aaron Cook. Zodoende ging ZZ Leiden rusten met een 52-46 voorsprong.

Via scores van Patrick Cartier en Cook (dunk) liep ZZ Leiden in de openingsfase van het derde kwart uit naar 59-50. Door enkele rake driepunters van Landstede kwam de ploeg uit Zwolle weer naderbij. Met zijn vierde driepunter zette Sutherland Landstede drie minuten voor het einde van het derde kwart weer op gelijke hoogte: 66-66. Door scores van Cook en Lall wist ZZ Leiden dit kwart toch met een voordelige marge af te sluiten: 72-70.

Via een tip-in van Brad Greene en een rake vrije worp liep de Leidse ploeg in de eerste minuut van het vierde kwart door naar 75-70. Landstede bleef echter in de wedstrijd. Met een harde dunk tekende Quincy Anderson voor de gelijkmaker (75-75), waarna Boyd van der Vuurst de Vries een 10-0 run bekroonde met een driepunter voor 75-80. Maconda bracht de Leidse ploeg nog terug tot op drie punten (79-82), maar het momentum was volledig geswitcht in het voordeel van Landstede Hammers. Anderson, die 12 van zijn 18 punten in het vierde kwart scoorde, wist niet meer wat missen was. ZZ Leiden kon niet meer aanhaken en moest zich uiteindelijk bij 87-94 gewonnen geven.

De jonge ploeg leert wel van dit soort wedstrijden. Aanvallend is 87 punten tegen 50,7% goed genoeg, maar 94 punten tegen krijgen tegen 58,1% is gewoon te veel. Op sommige momenten is het zaak om even het tempo in een wedstrijd naar beneden te kunnen halen, zodat je jezelf niet voorbij holt. Uit deze wedstrijd de leermomenten halen en dat zondagmiddag in Bemmel wellicht al in de praktijk brengen.

Aaron Cook sloot af met 20 punten en 4 assists. Jordan Davis en Tajinder Lall waren goed voor 13 punten. Brad Greene kwam tot 13 punten en 8 rebounds. Ook Lucas Kruithof zat met 11 punten in de dubbele cijfers. Daarnaast deelde Kruithof ook nog 4 assists uit