54-84

Datum: woensdag 25 oktober 2023 · 19:00
Locatie: Salla e sporteve Minatori, Mitrovica (Kosovo)

ZZ Leiden heeft geen kind aan KB Trepca

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Kosovo goede zaken in de FIBA Europe Cup gedaan. De Leidse ploeg liet zich niet gek maken door de luidruchtige fans van KB Trepca en heeft slechts 15 seconden (in het tweede kwart) achter gestaan. Via een ruststand van 27-33 werd het uiteindelijk een ruime zege: 54-84.

De ploeg uit Kosovo heeft een oude bekende voor de Leidse spelers, namelijk Devon van Oostrum. De voormalige spelmaker van Den Bosch en Landstede liet voor rust nog wel aardige dingen zien voor de Kosovaren, maar viel na de pauze ver terug.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed uit de startblokken. Halverwege het kwart was het na de eerste score van Luuk van Bree, een driepunter uiteraard, 4-10. Van Bree noteerde in het eerste kwart drie rake driepunters en mede daardoor kon de Leidse ploeg het eerste kwart met een 13-18 voorsprong afsluiten.

Door scores van Roeland Schaftenaar en Jibbe Sicking pakte de Leidse ploeg al snel een voorsprong van 9 punten: 13-22. Na een time-out van KB Trepca ging de thuisploeg fanatieker te werk. Afwisselend werd er een zoneverdediging neergezet en daar had Zorg en Zekerheid Leiden even wat moeite mee. Met nog 2’36 te gaan, kwam KB Trepca zelfs op voorsprong: 27-26. Dat was echter de laatste score voor de pauze van de ploeg uit Kosovo. Aan Leidse zijde pakte Van Bree nog gauw even zeven punten mee om zijn totaal in de eerste helft op 14 punten te brengen. Met een voordelige marge van zes punten zochten beide ploegen de kleedkamers op: 27-33.

De eerste twee minuten na rust waren weer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Na een score van Van Bree schoot Tajion Jones zich van de nul af met vijf punten op rij. Toen Marijn Ververs voor 27-42 tekende, was de time-out van KB Trepca niet meer dan logisch. Na een steal en een rake lay-up van Maarten Bouwknecht ontstond er een gat van 18 punten (34-52), al wist KB Trepca de achterstand aan het eind van het derde kwart te verkleinen naar 14 punten: 42-56.

Als de ploeg uit Kosovo nog wat wilde, dan moest het in het laatste kwart gebeuren. De eerste score was inderdaad voor de thuisploeg, maar Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde gepast. Via een 0-14 run werd er uitgelopen naar 44-70 halverwege het vierde kwart. Van een wedstrijd was geen sprake meer. Af en toe klonk er een fluitconcert van de supporters omdat hun team er niet veel van bakte. Dat nam niet weg dat de schaars geklede supporters wel bleven springen tot het einde van de wedstrijd, en ook nog ver na afloop.

In de slotfase liep het verschil nog flink op. Uiteindelijk werd het 54-84 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Goed voor het doelsaldo als het gaat om de beste nummers twee, maar voorlopig gaat Zorg en Zekerheid Leiden ongeslagen aan kop in poule G. De vraag is nu wat de FIBA gaat besluiten ten aanzien van Hapoel Galil Elion. Als alle wedstrijden tegen de ploeg uit Israël komen te vervallen, dan is plaatsing voor de tweede groepsfase ineens een stuk dichterbij gekomen.

Luuk van Bree eindigde de wedstrijd met 28 punten. De andere scores kwamen op naam van: Marijn Ververs 11, Maarten Bouwknecht 10, Stan van den Elzen 9, Tajion Jones 7, Alex Gross 6, Lucas Kruithof 6, Roeland Schaftenaar 5 en Jibbe Sicking 2. Alex Gross pakte 9 rebounds, Stan van den Elzen deelde 10 assists uit.