74-65

Datum: zaterdag 28 oktober 2023 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden opnieuw te sterk voor Landstede Hammers

Zorg en Zekerheid Leiden heeft net als op 17 september Landstede Hammers verslagen. In de eerste helft lag het voordeel nog bij de ploeg uit Zwolle (35-40), maar in de tweede helft draaide de Leidse formatie de bordjes om. Uiteindelijk werd het 74-65 voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat daarmee de ranglijst van het Nederlandse deel van de BNXT League aanvoert, samen met Basketbal Academie Limburg. En laat dat nou de volgende tegenstander in de Nederlandse competitie zijn.

Na de nederlaag tegen Zorg en Zekerheid Leiden voor de SuperCup was Landstede Hammers goed aan het seizoen begonnen. Vier van de vijf wedstrijden werden in winst omgezet. Alleen Heroes Den Bosch wist de Zwollenaren te verslaan, al was het verschil niet groot: 71-75.

Luuk van Bree opende met twee vlotte scores voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar aan de andere kant bleek Coen Stolk voor rust niet af te stoppen. De Zwolse captain zou de eerste helft afsluiten met 20 punten. Na vier minuten had Stolk al negen punten gescoord en de Leidse ploeg op een 5-12 achterstand gezet. Aan de hand van Alex Gross en Stan van den Elzen, vooraf uitgeroepen tot speler van de maand september, wist Zorg en Zekerheid Leiden de achterstand terug te brengen tot één punt: 11-12. Het was aan een driepunter van Stan van den Elzen te danken dat Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart afsloot met een achterstand van slechts vier punten: 17-21.

In het tweede kwart drong Zorg en Zekerheid Leiden wel een paar keer aan, maar geen één keer werd de voorsprong gepakt. Te weinig spelers wisten voor de pauze de basket te vinden. Dat gold niet voor Stan van den Elzen (12 punten voor rust) en Luuk van Bree (10 punten voor rust). Landstede profiteerde hier goed van en liep uit naar een voorsprong van maximaal negen punten: 29-38 met nog twee minuten te gaan tot de rust. Doordat Luuk van Bree in de laatste minuut nog twee keer scoorde, bleef de schade bij het ingaan van de pauze beperkt tot vijf punten: 35-40.

Via driepunters van Tajion Jones (twee stuks) en Stan van den Elzen wist Zorg en Zekerheid Leiden binnen iets meer dan vijf minuten terug te komen tot 44-45. Landstede herstelde zich maar even en liep uit naar 44-50. Daarna volgde en 10-0 run van de Leidse ploeg, wat mede het gevolg was van drie keer balverlies van Landstede Hammers. Zes punten in korte tijd van Marijn Ververs brachten de stand op 54-50.

Het vierde kwart, dat inging met een stand van 54-53 moest de beslissing brengen. Na anderhalve minuut had Landstede via een driepunter van Darius Quisenberry de leiding weer overgenomen: 56-58. Door scores van Luuk van Bree, Roeland Schaftenaar en Maarten Bouwknecht sloeg het scorebord weer in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden uit: 62-58. In de laatste vier minuten deelde Zorg en Zekerheid Leiden de genadeklap uit. Een driepunter van Maarten Bouwknecht werd gevolgd door een drietje van Tajion Jones. In de daaropvolgende aanval blockte Jones een driepuntspoging van Tim Hoeve. Hierdoor liep de Leidse ploeg uit naar 70-61 met nog iets meer dan twee minuten te spelen. Roeland Schaftenaar wist Darius Quisenberry ook nog een keer te blocken, terwijl de Leidse ploeg niet verzaakte vanaf de vrije worplijn. Zo werd er uiteindelijk gewonnen met 74-65. Niet onvermeld mag blijven dat de Leidse verdediging na de pauze nog maar twee punten toestond aan Coen Stolk.

Stan van den Elzen werd topschutter voor Zorg en Zekerheid Leiden met 17 punten. Luuk van Bree (14 punten), Tajion Jones (12 punten) en Roeland Schaftenaar (11 punten) schoten zichzelf eveneens in de dubbele cijfers. Roeland Schaftenaar en Marijn Ververs pakten met ieder 6 stuks de meeste rebounds. Maarten Bouwknecht deelde 9 assists uit.

In de stand van de BNXT League is Landstede Hammers met 10 punten uit 6 wedstrijden nog koploper, maar Zorg en Zekerheid Leiden en Basketbal Academie Limburg mogen zich virtueel koploper noemen met 9 punten uit 5 wedstrijden.