76-63

Datum: zondag 22 januari 2023 · 17:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden bereikt bekerfinale

In een van beide partijen zeer intens gespeelde wedstrijd heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich geplaatst voor de finale van de Basketball Cup. In het tweede duel werkte Zorg en Zekerheid Leiden een achterstand van vijf punten opgelopen in Groningen weg, al was daar wel een zeer spannende slotfase voor nodig. Uiteindelijk won de Leidse ploeg het duel met 76-63.

Zorg en Zekerheid Leiden had in Groningen met 68-63 verloren van Donar en dat had deels te maken met een lagere intensiteit van de Leidse formatie. Het was zaak om die Groningse intensiteit zondagmiddag te matchen of te overtreffen.

Alle goede bedoelingen ten spijt, was het Donar dat meteen het initiatief nam. Clay Mounce zette zijn goede spel van vrijdag door en mede dankzij de Groningse Amerikaan genoot Donar na nog geen vier minuten een 2-10 voorsprong. Na vijf minuten werd clubicoon Worthy de Jong ingebracht, maar het was Deion Hammond die het voortouw nam. De Leidse Amerikaan dwong Donar tot het maken van (te) veel fouten. Hammond scoorde de eerste 9 punten van Zorg en Zekerheid Leiden, dat na een 5-15 achterstand terugkwam tot 11-15. Maarten Bouwknecht en De Jong zorgden ervoor dat de achterstand na 10 minuten slechts vier punten bedroeg: 15-19.

Lucas Kruithof opende het tweede kwart met vijf punten op rij en daar was de aansluiting: 20-21. Na vier minuten spelen in het tweede kwart zette De Jong Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst op voorsprong: 24-23. Donar liet zich echter niet overrompelen en bleef de Leidse ploeg goed volgen. De Jong benutte nu wel beide vrije worpen en Roeland Schaftenaar was inside trefzeker. Met nog anderhalve minuut te spelen tot de rust, was voor het eerst de negatieve marge van vijf punten weggewerkt: 39-33. Kort daarop liep Andrej Stimac tegen een technische fout op. Met nog 20 seconden te gaan, schoot Luuk van Bree de Leidse ploeg met een drietje naar een voorsprong van 10 punten: 45-35. Vanaf de lijn bepaalde Andrej Magdevski de ruststand op 45-36.

Dat leek een geruststellende voorsprong, maar in feite was het verschil maar 4 punten. Opnieuw startte Zorg en Zekerheid Leiden niet goed. Het duurde bijna vier minuten voordat Hammond tot scoren kwam. Donar was daarvoor al teruggekomen tot 45-41. Marijn Ververs voegde daar vier punten aan toe (51-41), maar na vier punten op rij van Magdevski was het 53-48 en konden beide ploegen feitelijk opnieuw beginnen. Met een stand van 55-49 werd het derde kwart afgesloten en kon het nog alle kanten op.

Via Kjeld Zuidema en Vernon Taylor kwam Donar weer binnen de vijf punten van Zorg en Zekerheid Leiden, maar een 4-point play van Hammond kwam als geroepen. Via een 9-0 run liep de Leidse ploeg uit naar een voorsprong van 13 punten: 66-53 met nog minder dan vijf minuten te spelen. Dit bleek echter niet voldoende te zijn om de wedstrijd in een vroegtijdig stadium over de streep te trekken. Vijf punten van Taylor en een drietje van Magdevski zorgden voor een 66-61 stand.

Het zou dus op de laatste twee minuten aankomen. Hammond kwam opeens vogelvrij bij de ring. Na een misser van Magdevski knalde Ververs, die net daarvoor De Jong had vervangen, een drietje binnen voor 71-61. Toen Donar na een misser een fout maakte op Ververs, was het wel gedaan. De Leidse captain benutte beide vrije worpen voor een 73-61 stand met nog een minuutje te gaan. Ververs, Bouwknecht en Erikas Venskus benutten in de slotfase nog enkele vrije worpen, waarna de eindstand uitkwam op 76-63. Over twee wedstrijden gemeten 139-131.

Doug Spradley wees vooral op de hoge intensiteit van de Leidse spelers. Daar had Donar geen echt antwoord op. Natuurlijk loofde de coach ook de steun van het Leidse publiek.

Met dit resultaat plaatste Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de zevende keer voor de finale van het bekertoernooi. In 2010, 2012 en 2019 werd de beker mee naar Leiden genomen. In 2014, 2016 en 2018 moest Zorg en Zekerheid Leiden genoegen nemen met een tweede plaats. Overigens was die zege in 2019 in Zwolle tegen Landstede Hammers. Beide ploegen mogen op 12 maart op herhaling, wederom in Zwolle.

Deion Hammond werd topscorer (20 punten) en toprebounder (7 stuks). Worthy de Jong (12 punten), Roeland Schaftenaar (11 punten) en Marijn Ververs (10 punten) kwamen eveneens in de dubbele cijfers. Maarten Bouwknecht deelde met vijf stuks de meeste assists uit.