68-63

Datum: vrijdag 20 januari 2023 · 20:00
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden loopt kleine achterstand op

Zorg en Zekerheid Leiden, waar Worthy de Jong weer tijdelijk terugkeerde, heeft in de eerste wedstrijd uit de halve finale van de Basketball Cup een kleine nederlaag geleden: 68-63. Halverwege was het verschil nog één punt: 37-36 Komende zondag valt in de Vijf Meihal de beslissing. Die wedstrijd begint om 17.00 uur.

Worthy de Jong stopte aan het eind van afgelopen seizoen met 5x5 basketbal en mikte op de Olympische Spelen van 2024. Groot was dan ook de verrassing dat Mister ZZ Leiden de komende weken weer zijn opwachting maakt bij Zorg en Zekerheid Leiden. Er staan voor de Leidse formatie een aantal belangrijke wedstrijden op het programma en dan is het meespelen van Worthy de Jong in afwachting van de nog niet speelgerechtigde David Collins een aangename versterking.

Dat leidde er overigens niet toe dat Zorg en Zekerheid Leiden meteen ook maar de heenwedstrijd van de halve finale van de Basketball Cup in winst wist om te zetten. Daarvoor biedt het enigszins vernieuwde Donar genoeg tegenstand. Zorg en Zekerheid Leiden opende na een steal van Marijn Ververs binnen elf seconden met een dunk van Luuk van Bree. Donar was niet onder de indruk en met Clay Mounce (22 punten) achter het kanon namen de Groningers een voorsprong. Die verdween halverwege het eerste kwart toen Worthy de Jong bij zijn eerste balbezit meteen een driepunter door de ring schoot: 8-11. Donar en Zorg en Zekerheid Leiden gaven elkaar weinig ruimte. Een score van Lucas Kruithof zorgde voor een 16-18 stand na 10 minuten spelen.

Via scores van Maarten Bouwknecht en Deion Hammond pakte Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van het tweede kwart een voorsprong van vijf punten, maar dat was geen lang leven beschoren. Twee rake vrije worpen van Thomas Rutherford bepaalden een ruststand van 37-36 in Gronings voordeel.

In het derde kwart viel Zorg en Zekerheid Leiden stil. De altijd zo betrouwbare Ververs leed een paar keer knullig balverlies. Het duurde bijna vijf minuten voordat Van Bree de eerste Leidse score liet aantekenen. Donar pakte een 47-40 voorsprong. De Jong liet twee vrije worpen liggen, maar Bouwknecht bracht met een driepunter de marge terug naar vier punten. Toch kon Donar met een 51-45 voorsprong aan het laatste kwart beginnen.

Erikas Venskus liet zich in het vierde kwart van zijn goede kant zien, terwijl Roeland Schaftenaar ook in de laatste 10 minuten nog enkele scores liet aantekenen. De Leidse achterstand liep even op naar negen punten (56-47), maar na een and-1 van Hammond was Zorg en Zekerheid Leiden teruggekomen tot op twee punten: 61-59. Bij het ingaan van de laatste minuut was het verschil toch weer opgelopen naar acht punten: 68-60. Via een rake vrije worp van Venskus en een score van Hammond eindigde het duel in een 68-63 overwinning voor Donar.
In het eerste, tweede en vierde kwart scoorde Zorg en Zekerheid Leiden 18 punten, in het derde kwart bleef de teller op 9 steken. Hammond werd topscorer met 13 punten. Bouwknecht en Schaftenaar kwamen tot 10 punten.

In de halve finale van de Basketball Cup wordt er uit en thuis gespeeld. Zorg en Zekerheid Leiden moet zondag in eigen huis die marge van vijf punten weg zien te werken om door te stoten tot de eindstrijd. Een volle bak, in de eerste thuiswedstrijd van de teruggekeerde Worthy de Jong, is dan ook niet meer dan logisch. De spelers hebben nu de fans hard nodig!