Datum: zondag 28 november 2021 · 14:00
Team: U16
Locatie: Sporthal ICL, Landsmeer

U16 verliest in eerste ronde beker

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden moest het afgelopen zondag voor de bekercompetitie opnemen tegen het gewaagde MBCA uit Amstelveen. Helaas moest het team het zonder Radvilas, Wessel en Eise doen, en miste het team hierdoor de nodige lengte en fysiek. Beide teams hebben elkaar al eens getroffen in de competitie. Het beloofde in ieder geval een lastige pot te worden. En dat bleek, want Zorg en Zekerheid Leiden ging ten onder met: 74-65.

Bob van der Linden opende de wedstrijd met een score aan de Leidse zijde, maar door slechte aanvallen en niet scherp zijn in de verdediging, plaatse MBCA meteen de eerste run van de wedstrijd. Hierdoor moest coach Hong-Ching (bij de score van 11-4) een time-out nemen om de mannen weer op scherp te zetten. Dit lukte, want hierdoor haakte Zorg en Zekerheid Leiden weer aan. Desondanks eindigde het eerste kwart in het voordeel van MBCA: 22-19.

Wederom begon Zorg en Zekerheid Leiden het tweede kwart niet goed en liep het meteen achter de feiten aan. De mannen hadden moeite met het fysieke en compacte verdedigende spel van MBCA. Omdat MBCA verdedigend enorm de bucket vulde, konden de mannen de basket lastig vinden. Daarnaast had Zorg en Zekerheid Leiden het lastig met het fysieke spel van MBCA, was het niet in staat om verdedigende stops te maken en kon MBCA bij vlagen te makkelijk (uit turnovers) scoren. Wederom moest coach Hong-Ching een time-out nemen om de boel weer op scherp te zetten. Ook dit keer pakte het goed uit, want de mannen konden weer aanhaken. Beide teams zochten de kleedkamers op bij een ruststand van 37-32.

Luuk Kuiper opende namens Zorg en Zekerheid Leiden de score in de tweede helft, maar daar bleef het dan bij. De mannen aan de Leidse zijde begonnen wederom niet scherp, waardoor MBCA snel uitliep naar een 41-34 voorsprong en moest coach Hong-Ching wederom in een time-out vluchten. Waarbij de vorige time-outs het momentum konden veranderen, kon het dit keer niet. MBCA denderde door en dreigde even weg te lopen (52-40). Zorg en Zekerheid Leiden kon geen grip krijgen op de verdedigende rebounds en was niet in staat om consistent verdedigende stops te maken. Ook hielpen de vele turnovers die werden gemaakt niet. Aan vechtlust schortte het niet geheel, want de mannen voorkwamen dat MBCA verder ging uitlopen en beperkten het nog tot een te overbruggen tussenstand. Eind derde kwart: 54-49.

Het spelbeeld van het vierde kwart was niet anders dan de vorige kwarten. Zorg en Zekerheid Leiden kon aanvallend niet goed omgaan met het compacte verdedigende spel van MBCA en kon in de verdediging geen grip krijgen op het aanvallende fysieke spel van MBCA. Ook in dit kwart hadden de mannen het lastig in de rebounds en waren de turnovers een regelrechte plaag voor de ploeg. Hierdoor liep MBCA wederom uit naar een 10 punten voorsprong en moest coach Hong-Ching wederom in een time-out vluchten. De mannen wisten hierdoor nog even terug te komen tot 5 punten, maar konden het niet doorzetten en moesten helaas het hoofd buigen. Eindstand 74-65.

“Gezien het wedstrijdbeeld denk ik een terechte nederlaag. Ondanks wij niet compleet waren”, stelt coach Hong-Ching Tang. “Met 33 turnovers en de vele aanvallende rebounds die MBCA plukte, wordt het lastig om tegen een MBCA te winnen. Als we dan ook in de verdediging geen stops maken, wordt het dubbel lastig. Daarnaast hadden wij veel moeite met het compacte verdedigende spel van MBCA en gingen wij daar aanvallend niet goed mee om. Het is natuurlijk erg jammer dat ons bekeravontuur hierbij ophoudt, maar het is een zeer leerzame wedstrijd waar we uiteindelijk van moeten leren.”

Scores: Loek 17, Luuk 16, Bob 10, Sverre 10, Steijn 8, Thomas 4.