84-88

Datum: dinsdag 5 januari 2021 · 19:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden maakt het Donar lastig

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de oefenwinst tegen Donar niet in winst kunnen omzetten, maar de Leidse ploeg legde wel een beter spel op het plankier dan vorige week tegen Landstede Hammers. Vooral na de rust (37-50) kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk voor de dag. Kort na het begin van het vierde kwart was het zelfs 69-64 voor de formatie van coach Geert Hammink. In de slotfase stelde Donar de winst alsnog veilig: 84-88.

Zorg en Zekerheid Leiden kon in de tweede oefenwedstrijd voor de herstart van de Dutch Basketball League nog geen beroep doen op Giddy Potts. De Amerikaan bleef met een heupblessure nog aan de kant, maar doet mogelijk komende zaterdag tegen Basketbal Academie Limburg wel mee. Mees van ’t Hoff (hersenschudding) was evenmin van de partij, waardoor er weer wat minuten weggelegd waren voor Calvin Poulina.

Verdedigend had de Leidse ploeg het voor rust lastig tegen het beweeglijke Donar. Damjan Rudez en in tweede instantie Henry Caruso waren moeilijk in toom te houden. Toch bleef Zorg en Zekerheid Leiden lang in het spoor van de Groningers. Dit was onder meer te danken aan goed spel van Troy Koehler en Emmanuel Nzekwesi. Het eerste kwart werd afgesloten bij 23-25.

In het tweede bedrijf zette Donar al snel een groter verschil op de borden. Via 29-38 werd de 37-50 ruststand bereikt. Koehler (9 punten) en Nzekwesi (8 punten) waren de topschutters bij Zorg en Zekerheid Leiden.

Na de pauze wist de Leidse ploeg snel aan te haken. Via driepunters van Marijn Ververs en Worthy de Jong werd het gat in vijf minuten nagenoeg gedicht: 53-57. Toen Carrington Love zich ook wat meer liet zien (na rust was de Amerikaan goed voor 15 van zijn 17 punten) kwam Zorg en Zekerheid Leiden vlak voor het einde van het derde kwart bij 63-62 voor het eerst op voorsprong. Niettemin sloot Donar het kwart nog wel met een voorsprong af: 63-64.

Driepunters van Love en Luuk van Bree zorgden voor een 69-64 voorsprong. Donar probeerde wel terug te komen, maar leed ook het nodige balverlies. Dat leidde tot een flinke dunk van Worthy de Jong over Davonte Lacy heen. Met nog vijf minuten te gaan, stond Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds op voorsprong (75-71), maar de voordelige marge kon niet worden vastgehouden. Via Rudez en een harde dunk van Caruso kwam Donar weer langszij. In de slotfase liet Nzekwesi een vrije worp liggen, waarna de Groningers de leiding grepen. Love schoot er nog wel een driepunter in, maar het niet pakken van een verdedigende rebound op een gemiste vrije worp van Donar bleek uiteindelijk fataal: 84-88.

Zorg en Zekerheid Leiden mag dit duel dan niet gewonnen hebben, toch laten de manschappen van coach Hammink progressie zien. Na de pauze sloot de verdediging beter, wat tot diverse steals leidde. Aanvallend deed de Leidse ploeg het eigenlijk de hele wedstrijd wel goed. 84 punten scoren tegen Donar met vijf spelers in de dubbele cijfers is niet verkeerd. De Jong was goed voor 18 punten, 7 rebounds en 7 assists. Love kwam door met 17 punten (4 drietjes, één 4-point play) en 6 assists. Nzekwesi (14 punten), Koehler (12 punten) en Ververs (10 punten) schoten zich ook nog in de dubbele cijfers.

Komend weekeinde komt Zorg en Zekerheid Leiden twee keer in actie. Op zaterdag wordt om 16.00 uur in de Vijf Meihal geoefend tegen Basketbal Academie Limburg, een dag later wordt er om 18.00 uur in Leeuwarden tegen Aris gespeeld.