55-70

Datum: woensdag 30 december 2020 · 19:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden verliest eerste oefenduel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste wedstrijd van het zogenoemde Pre-Season 2.0 niet in winst kunnen omzetten. Nog zonder Giddy Potts, maar met Carrington Love wel in de ploeg, ging de Leidse ploeg onderuit tegen Landstede Hammers. De Leidse ploeg keek vlak na rust tegen een achterstand van 16 punten aan, maar knokte zich door een goede verdediging en snelle uitvallen terug in de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden kwam terug tot twee punten (44-46), maar moest Landstede in de slotfase laten gaan: 55-70.

De Leidse formatie startte met Marijn Ververs, Worthy de Jong, Troy Koehler, Emmanuel Nzekwesi en Michael Finke. Mees van ’t Hoff moest vanwege een hersenschudding verstek laten gaan. Zijn plaats werd ingenomen door Calvin Poulina, die momenteel meetraint met de Leidse ploeg.

Dat beide ploegen nog geen wedstrijdritme hebben, werd al snel duidelijk. Ogenschijnlijk makkelijke ballen gingen mis en na vijf minuten stond het ook pas 3-4. Naarmate het eerste kwart vorderde, nam Landstede Hammers wat afstand. Vooral Kayel Locke kwam geregeld door met scores. Bij de Leidse ploeg werd aanvankelijk gezocht naar Emmanuel Nzekwesi, maar dat leverde niet al te veel scores op. Na 10 minuten stond het al 11-18.

Landstede Hammers liep zelfs door naar 13-30, maar vanaf dat moment ging de Leidse formatie wat meer weerwerk bieden. Vooral Worthy de Jong en Michael Finke wisten de basket te vinden. Zorg en Zekerheid Leiden krabbelde terug tot 11 punten bij rust: 26-37.

De tweede helft was nog geen halve minuut oud of Landstede Hammers had er al weer vijf punten in liggen. Dat was voor de Leidse ploeg het sein om de mouwen nog eens flink op te stropen. In de twee competitiewedstrijden in oktober gaf Zorg en Zekerheid Leiden verdedigend niet thuis. Daar was dit keer geen sprake van. Landstede Hammers scoorde in de rest van het derde kwart nog maar vier punten. Aan de andere kant knalde Carrington Love net voor het afgaan van de schotklok een drietje binnen en wist Emmanuel Nzekwesi na een steal van Love een dunk te plaatsen.

Mede door een 10-0 run kwam de Leidse formatie vroeg in het vierde kwart (na drie kwarten was het 41-46) terug tot op twee punten: 44-46. Een and-1 van Noah Dahlman gaf de ploeg van Herman van den Belt wat meer lucht. Tot vier minuten voor tijd bleef Zorg en Zekerheid Leiden nog aan het wiel hangen, maar daarna was de koek op. Uiteindelijk werd het 55-70.

Verdedigend zit er dus duidelijk verbetering in, terwijl er ook meer snelheid in de ploeg is gekomen. Waar Zorg en Zekerheid Leiden het nog wel moest afleggen was de driepunter. Van de 24 pogingen waren alleen Carrington Love en Luuk van Bree succesvol. Op zich waren de genomen pogingen redelijk goede schoten, alleen wilde de bal niet vallen. Landstede deed dat met 8 uit 28 beter. Giddy Potts, die morgen in Leiden arriveert, staat bekend als een goede driepuntschutter en zal zeker op dat vlak de Leidse ploeg de helpende hand kunnen bieden.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Worthy de Jong 15, Emmanuel Nzekwesi 13 (8 rebounds), Michael Finke 10 (9 rebounds), Luuk van Bree 6, Carrington Love 5, Marijn Ververs 4 (7 rebounds, 3 steals) en Calvin Poulina 2.