76-103

Datum: zaterdag 23 januari 2021 · 16:00
Team: Eredivisie
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Statistieken

ZZ Leiden dominant in Amsterdam

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de derde wedstrijd in winst omgezet. Zonder Giddy Potts (afwezig vanwege familieomstandigheden) kreeg Apollo Amsterdam weinig kans. Bij rust was er al een gat van 15 punten geslagen (33-48). Halverwege het derde kwart kwam Apollo even terug tot 10 punten (55-65), maar daarna zette Zorg en Zekerheid Leiden aan om uiteindelijk ook nog de grens van 100 punten te passeren. Aan het eind gaf het scorebord 76-103 aan.

Doordat coach Geert Hammink niet over Potts kon beschikken, koos hij ervoor om Romano Sibilo in de starting five (samen met Marijn Ververs, Emmanuel Nzekwesi, Michael Finke en Worthy de Jong) op te nemen. Op die manier kon hij Carrington Love en Luuk van Bree van de bank laten komen. De Leidse ploeg schoot meteen uit de startblokken. Binnen drie minuten gaf het scorebord in de Apollohalo al 4-13 aan en had Nzekwesi reeds 8 punten op zijn conto geschreven. In de rest van het eerste kwart lag de marge steeds rond de 10 punten: 15-25.

Ook in het tweede bedrijf had Zorg en Zekerheid Leiden weer een goede start. Via twee drietjes van Van Bree en lay-ups van Jamayro de Windt en Finke stond het na iets meer dan drie minuten al 17-35. Dexter Hope counterde met een driepunter, maar de net binnen de lijnen gekomen Mees van ’t Hoff drukte ook succesvol af voor een driepunter. Tegen het einde van het kwart had de Leidse ploeg even een wat mindere fase, waardoor de Amsterdammers de schade bij rust wisten te beperken tot 15 punten: 33-48. Nzekwesi had op dat moment al 15 punten op zijn naam staan. Van ’t Hoff kwam uit op 6 punten voor rust.

Na de pauze was de start wederom voor de Leidse ploeg. Ververs knalde een drietje binnen. Na een gemiste driepunter van Finke leek Apollo de bal te hebben, maar De Jong kwam nog even van achteren door om de bal te stelen en na een passje terug van Sibilo ook een driepunter af te drukken.

Apollo Amsterdam veranderde van tactiek door een agressieve zone neer te zetten. Dat leverde een driepunter van Sibilo en een dunk van Nzekwesi op: 42-63. Toch was het pleit nog niet beslecht. Apollo antwoordde met een 8-0 en kon na vier gemiste vrije worpen van Zorg en Zekerheid Leiden terugkomen tot 55-65. Via vijf punten van Nzekwesi en een drietje van De Jong herstelde de formatie van coach Hammink zich prima. Met een stand van 58-72 werd het derde kwart afgesloten.

In het vierde kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden rustig door. Via and-1’s van Finke en Love werd het al snel 17 punten verschil. Apollo kwam mede door oud-Leiden speler Floris Versteeg nog één keer terug tot 12 punten, maar daarna was het over en uit. Via een 8-0 Leidse run liep het verschil vervolgens snel op: 66-88 met nog vier minuten te gaan. De honderd punten kwamen opnieuw in zicht. Max Pikaar kon zijn trainingspak ook uittrekken. 41 seconden voor tijd schoot Sibilo vanaf de lijn de 100 punten op het bord. De laatste actie was voor De Windt, die een stepback driepunter door de ring liet glijden: 76-103.

Nzekwesi was topscorer voor de Leidse formatie met 28 punten en tevens 11 rebounds. Alle Leidse spelers werden door Hammink ingezet. Naast Nzekwesi schoten De Jong (17), Finke (14), Love (10) en Van Bree (10) zich ook in de dubbele cijfers. Buiten dat Zorg en Zekerheid Leiden hogere schotpercentages had dan Apollo, was vooral het reboundoverwicht de basis voor de winst. Zorg en Zekerheid Leiden pakte 44 rebounds tegen Apollo 26. De 16 aanvallende rebounds van de Leidse ploeg leverde ook nog eens 18 punten op.

Over een week mag Zorg en Zekerheid Leiden het in eigen huis opnemen tegen Aris Leeuwarden.