96-69

Datum: woensdag 20 januari 2021 · 20:30

ZZ Leiden blijft ongeslagen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd in winst omgezet. Basketbal Academie Limburg kreeg in de Vijf Meihal klop met 96-69. De uitslag gaf een ietwat vertekend beeld, want vlak voor het ingaan van het vierde kwart was het verschil slechts drie punten. In het laatste deel van de wedstrijd flirtte Zorg en Zekerheid Leiden nog even met de grens van honderd punten, maar zo ver kwam het net niet.

Nadat de Limburgers een 3-0 achterstand hadden omgezet in een 3-5 voorsprong, zette Zorg en Zekerheid Leiden even flink aan. Mede door een dunk na een steal van Worthy de Jong gooide de Leidse ploeg er een 9-0 run tegenaan. Via met name De Jong en Emmanuel Nzekwesi bracht Zorg en Zekerheid Leiden de stand na 10 minuten op 25-15.

In het tweede bedrijf nam de Leidse ploeg nog verder. De tegen zijn oude ploeg spelende Jamayro de Windt bekroonde een 10-0 run met een lay-up. Zo stond het halverwege het tweede kwart al 37-17. Een ruime overwinning lag in het verschiet, maar Basketbal Academie Limburg hervond zich. Door goed weerwerk van Trevor Jasinsky en Roel van Overbeek slopen de bezoekers langzaam dichterbij en kwamen binnen de tien punten. Een driepunter van Carrington Love betekende een 46-36 ruststand. De Weerter formatie schoot met scherp van ver, maar leed onder druk van de Leidse verdediging al wel 10 turnovers. Bovendien zat de Amerikaan Quatarrius Wilson al met vier fouten op de bank. Nzekwesi was op dat moment al goed voor 14 punten.

Ondanks een drietje van Michael Finke en een hook shot van Nzekwesi zette BAL de lijn van de laatste vijf minuten voor rust door. Na drie minuten bedroeg de Leidse voorsprong nog maar vijf punten: 51-46. Via een lay-up van Giddy Potts en een and-1 van Nzekwesi liep de marge weer op naar 10 punten. Toch gaf BAL zich nog niet gewonnen. Via een bommetje van Sander Hollanders en lay-ups van Wietze Nossek en Van Overbeek slonk de Leidse voorsprong naar drie punten: 56-53.

Een driepunter van Finke bracht Zorg en Zekerheid Leiden weer op het juiste pad. Door scores van De Jong (goed voor 8 assists en 4 steals) en een and-1 van Love kwam de Leidse ploeg twee minuten voor het einde weer op een voorsprong van 10 punten: 66-56. Nzekwesi baande zich nog twee keer een weg naar de basket, maar dankzij een drietje van Van Overbeek werd het derde kwart afgesloten bij 70-62.

In het vierde kwart maakte Zorg en Zekerheid Leiden binnen drie minuten een einde aan de wedstrijd. Door een drietje van Love (goed voor vier driepunters) en een and-1 en een dunk van Finke liep het verschil op naar 83-67. Met nog zes minuten te gaan tekende Nossek voor de laatste Weerter score. Love en Potts wisselden scores voor Zorg en Zekerheid Leiden. Uiteindelijk zorgde Mees van ’t Hoff met een rake vrije worp voor de eindstand van 96-69.

Na afloop stak coach Geert Hammink de hand in eigen boezem. “We hebben de spelers niet goed voorbereid op deze wedstrijd en hen ook niet weten te motiveren. Dat is een les voor Stefan Philipsen en mijzelf.”

Vijf spelers eindigden in de dubbele cijfers, met Love voorop: 24 punten. Nzekwesi miste op één rebound na een double double: 23 punten en 9 rebounds. De Jong tekende voor 14 punten, terwijl Potts (4 steals) en Finke goed waren voor 13 punten.